Nálady nemeckých spotrebiteľov mierne klesajú

Nálady nemeckých spotrebiteľov zaznamenávajú mierny pokles. Ovplyvnili ich najmä očakávania v súvislosti s budúcim vývojom príjmov. Poukázal na to prieskum nemeckej poradenskej spoločnosti GfK.
Index spotrebiteľskej dôvery na september dosiahol 10,5 bodu, zatiaľ čo predchádzajúca hodnota indexu na august predstavovala 10,6 bodu. Analytici očakávali, že index zotrvá na pôvodnej úrovni.
Hlavný index dôvery do veľkej miery ovplyvnili nálady spotrebiteľov v súvislosti s budúcim vývojom príjmov a ochotou nakupovať. V prvom prípade príslušný podindex klesol z 57,5 bodu na 52,6 bodu, čo predstavuje 9-mesačné minimum. V druhom prípade, teda, čo sa týka ochoty nakupovať, klesol podindex z 56,2 na 55,2 bodu.
Naopak, v súvislosti s očakávaním budúceho celkového vývoja ekonomiky sa nálady spotrebiteľov zlepšili, napriek pokračujúcemu napätiu v medzinárodnom obchode, ktoré vyvoláva protekcionistická politika amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podindex ekonomických očakávaní dosiahol 22,2 bodu, zatiaľ čo predchádzajúca hodnota bola 15,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy