ECB sa obáva protekcionizmu, nie rastúcich rizík obchodnej vojny

, CNBC Foto: SITA/AP

ECB sa na svojom zasadnutí vo štvrtok bude zaoberať rizikami obchodnej vojny, nové ekonomické údaje uverejnené v utorok ukázali o niečo nižšiu úroveň obchodnej činnosti v regióne. Index nákupných manažérov zaznamenal prekvapivý pokles v sektore služieb.

Po prekvapujúcom holubičom vyjadrení v júni sa očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) tento týždeň použije o niečo vyváženejší tón, vzhľadom na zvýšenú neistotu globálnej ekonomiky. "Očakávame od prezidenta ECB Maria Draghiho, že na tlačovej konferencii 26. júla pôjde zlatou strednou cestou, nebude príliš jastrabí ani príliš holubičí," napísal Mark Wall, hlavný ekonóm Deutsche Bank vo svojej analýze. "ECB sa len nedávno zaviazala, že sa budúci rok na nezmení sadzby odvolávajúc sa na boj proti obchodným rizikám a volatilite, čím zabráni neoprávnenému sprísneniu monetárnych podmienok."

ECB sa zaviazala, že ku koncu tohto roka prestane kupovať nové dlhopisy, ale teraz je jasné, že tieto investície sú reinvestované (ako súčasť programu stimulov proti kríze). Centrálna banka sa zaviazala udržať svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na mínus 0,4 percenta "aspoň do leta 2019", čo deklarovala počas zatiaľ posledného stretnutia.

Rizikom v súčasnosti je, že ECB chce upúšťať od svojich monetárnych stimulov v čase, keď ekonomika môže nabrať padajúci trend. Zatiaľ sa zdá, že ECB je presvedčená, že ekonomika regiónu zostane voči možným rizikám odolná. "Zatiaľ čo sa neistota súvisiaca s globálnymi faktormi, vrátane hrozby zvýšeného protekcionizmu, je stále výraznejšia, riziká spojené s rastom v eurozóne zostávajú vo všeobecnosti vyvážené," povedal Draghi na vypočutí pred Európskym parlamentom 9. júla. "Riziká zhoršenia výhľadu sa týkajú predovšetkým hrozby zvýšeného protekcionizmu," dodal.

Nové ekonomické údaje uverejnené v utorok ukázali o niečo nižšie úrovne obchodnej aktivity v regióne. Index nákupných manažérov zaznamenal prekvapivý pokles v sektore služieb, ale lepšie výsledky dosiahol výrobný priemysel. To naznačuje, že nepretrvávajú obavy súvisiace s obchodnou vojnou, ktoré boli za nedávnym poklesom, myslí si Dirk Schumacher z Natixisu. "Úroveň indexov dosiahnutá v júli zostáva v súlade so solídnym rastom v eurozóne," uviedol vo svojej správe v utorok.

Súvisiace články

Aktuálne správy