Kryptomeny sa prebrali

, lindak Foto: getty images

Minulý týždeň sa po dlhom čase kryptotrhy mierne prebrali. Cena bitcoinu 17. júla poskočila o 600 dolárov zo 6700 na približne 7300. Ako vždy vysvetliť, prečo zrazu cena výraznejšie poskočila, pričom v nasledujúcom dni tradične reagoval celý trh naprieč kryptomenami, je neľahká úloha.

Poskočenie je najpravdepodobnejšie výsledkom špekulácií na tej ktorej burze. Napriek tomu sa v súčasnosti cena stále pohybuje už nad 8000 dolármi. Za to už môže pravdepodobne aj pozitívna pachuť okolo kryptomien.

Za posledných pár dní sa objavilo viacero dobrých správ, ktoré potešili trh s kryptomenami do veľkej miery. Prvou veľkou správou bolo vyjadrenie asset manažmentu BlackRock, ktorý vo svojich fondoch spravuje 6,3 bilióna dolárov, že začína uvažovať aj nad fondami spojenými s kryptomenami, samozrejme najprv s bitcoinom. Naviac uvažuje nad tzv. ETF, kde treba poznamenať, že zatiaľ komisia pre burzy a cenné papiere nikomu neudelila licenciu na spravovanie ETF fondu, ktorý investuje do kryptomien. V prípade udelenia licencie by to bola veľká injekcia, ktorá by priniesla peniaze od väčších investorov.

Do ohňa pravdepodobne olej priliala aj správa od IBM, ktorá začala spolupracovať na novom stable coine „Stronghold USD.“ Stable coin je špeciálna forma krypromeny, ktorá je viazaná ku nejakému aktívu. V prípade fiatu je to buď dolár alebo euro. Množstvo takto emitovaných stable coinov by malo vždy držať stabilnú hodnotu voči doláru a to 1:1. Najúspešnejším, avšak poriadne kontroverzným projektom je USD Tether (USDT). Najväčším problémom je decentralizácia, ktorá v tomto prípade nie je zabezpečená a rovnako audit držaných dolárov. Napríklad v prípade USD Tether doteraz nikto oficiálne nespravil audit jej účtov, aby tým potvrdil deklarované množstvo držaných dolárov. Je to zaujímavá myšlienka, avšak do veľkej miery kontroverzná a v princípe často len otvára dvere krátkodobým obchodníkom, ktorí sa dokážu rýchlejšie a dočasne exitnúť do fiatu.

Pozitívny sentiment prišiel aj od Greyscale, ktorá spravuje fondy investujúce do kryptomien ako bitcoin, ethereum alebo ripple a rovnako od Chicago Mercantile Exchange (CME), ktorá koncom roka začala obchodovať futures kontrakty na bitcoin. Obe vo svojich reportoch od začiatku roka hlásia zvyšujúci sa dopyt po ich investičných produktoch. Greyscale za polrok prišla k 250 miliónom dolárom. Paradoxne aj pri poklese ceny od začiatku roka, toto bol pre spoločnosť najsilnejší rast za posledné roky. Čiastočným dôvodom je to, že prvý bitcoinový fond založili v roku 2013, avšak väčší záujem priniesli až ostatné fondy, ktoré založili v priebehu roka 2017. CME hlási zvýšenie objemu priemerných denných obchodov o 93 % (viac ako 17500 BTC) v druhom kvartáli voči prvému kvartálu.

Dôležité je rovnako poznamenať, že cena bitcoinu rýchlo rastie aj napriek tomu, že SEC odložil rozhodnutie o ETF (exchange trade fund), o ktorom sa malo rozhodovať v auguste. Nakoniec by malo prísť rozhodnutie do septembra po hlbšej analýze.  V prípade schválenia, by to bol prvý ETF fond, keďže doteraz všetky žiadosti od rôznych spoločností SEC zamietol.

Autorom je Martin Lindák, analytik Pro Partners Holding.

Súvisiace články

Aktuálne správy