EÚ poskytne členským štátom 6 000 eur za každého prijatého migranta

, FT Foto: SITA/AP

Európska únia bude platiť členským štátom 6 000 eur za každého migranta, ktorého prijme z lodí uviaznutých v Stredomorí, píše Financial Times. Návrh, ktorý by Európska komisia mala zverejniť dnes (24. júla), je všeobecne považovaný za pokus o zmiernenie novej pravicovej, protiimigrantskej vlády v Taliansku.

Minulý mesiac Taliansko odmietlo povoliť vstup záchrannej lode so stovkami migrantov na palube. Nový minister vnútra vyhlásil, že tí, ktorí sú na palube, uvidia krajinu len "na pohľadnici." Loď bola nakoniec presmerovaná do Španielska.

Nie je to len Taliansko, ktoré sa rozhodlo ostro vystúpiť voči vlne prisťahovalcov. V júni záchranná loď s 230 migrantmi na palube uviazla na päť dní po tom, čo jej Taliansko aj Malta odmietli povoliť vplávať do prístavu. Nakoniec skončila na Malte keď sedem ďalších krajín EÚ súhlasilo s tým, že si posádku z jej paluby rozdelia.

Tento týždeň však talianska vláda oznámila, že dočasne bude prijímať migrantov. Minister zahraničných vecí Enzo Moavero Milanesi pre tlač povedal, že prístavy v Taliansku budú otvorené, kým sa nedosiahne riešenie na zabránenie tomu, aby "všetci zachránení ľudia skončili v jednej krajine".

Napriek čoraz ostrejšej rétorike okolo migrácie, počet príchodov migrantov od roku 2005 dramaticky klesol. V Taliansko takmer o 80 % oproti predchádzajúcemu roku. Ale skutočnosť, že príchody migrantov sa vrátili na predkrízové ​​úrovne, sa zatiaľ neodzrkadľuje v európskej politike. Práve téma migrácie môže ohroziť pozíciu nemeckej kancelárky Angela Merkelovej, a oslabuje slobodu pohybu, ktorá je jednou zo zakladajúcich zásad EÚ.

Summit EÚ sa 29. júna zhodol, najmä po dôraznom tlaku zo strany novej talianskej vlády, na vzniku "kontrolovaných centier" na území európskych krajín. Tam by boli odvážaní migranti zachránení na mori. Podľa dnešnej predstavy komisie by príslušné strediská boli pod plnou kontrolou tej členskej krajiny, ktorá by ich hostila s podporou EÚ a jej príslušných agentúr. Hovorca komisie Natasha Bertaudová uviedla, že zatiaľ nie je jasné, ktoré štáty únie by mali záujem také stredisko na svojom území umiestniť.

Komisia spomína tímy pracovníkov Európskej pobrežnej stáže (Frontex) a Európskeho podporného azylového úradu (EASO), platené z rozpočtu Únie. Malo by ísť o niekoľko stoviek ľudí, od stráže, prekladateľov, odborníkov na azylové procedúry, lekárov až po ďalších. Mali by byť schopní počas 72 hodín roztriediť osadenstvo plavidla s priemerne 500 zachránenými migrantmi a registrovať ich. Ľudia bez nároku na azyl v EÚ, ktorých je teraz medzi prichádzajúcim v Stredozemnom mori úplná väčšina, by boli vrátení do krajín pôvodu. Zostávajúcu menšinu by si dobrovoľne rozobrali členské krajiny a EÚ by im na každého finančne prispela. Po presune by nasledovalo štandardné azylové konanie a ak by sa zistilo, že nemajú nárok na azyl, mohli by byť aj oni vrátení domov.

EÚ by tiež podľa komisie mala , ako sa dohodlo na ostatnom summite, v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) a Úradom vysokého komisára pre utečencov (UNHCR) vyjednať regionálne dohody s tretími štátmi, teda v praxi s krajinami na severoafrickom pobreží. Cieľom je tiež zabezpečiť rýchle triedenie ľudí zachránených na mori. Zainteresované tretie krajiny musia byť v podobných dohodách podľa názoru komisie rovnocennými partnermi a zmluvy by mali rešpektovať ich špecifické politické, bezpečnostné a sociálno-ekonomické potreby. Centrá by mali vznikať čo najďalej od miest, kde sa migranti zvyčajne naloďujú, a nemalo by ísť o väzenské zariadenia či dlhodobé tábory. Zariadenie by podľa Európskej komisie malo mať únijnú logistickú aj finančnú podporu.

O dnes zverejnených predstavách by komisia mala s veľvyslancami členských krajín prvýkrát diskutovať už v stredu. Cieľom je totiž čo najrýchlejšie uvedenie nového konceptu kontrolovaných vyloďovacích stredísk do praxe.

Súvisiace články

Aktuálne správy