WEF: Obchodnú vojnu vítajú len odporcovia globalizácie, situácia ale má aj iné riešenie

, WEF Foto: SITA/AP

Donald Trump sa snaží chrániť ekonomiku USA zavádzaním ciel aj pre najväčších obchodných partnerov z krajín, ako sú Európska únia, Čína, Kanada a Mexiko. Tí sa bránia a púšťajú sa do nekonečného ping-pongu vyhrážok a protiopatrení. Jediní, komu sa toto predstavenie páči, sú odporcovia globalizácie.

Aktuálne je svetová ekonomika v etape začiatku obchodnej vojny. Americká vláda plánuje obmedziť čínske investície v USA, ktoré považuje za ohrozenie národnej bezpečnosti. Čína môže skomplikovať pôsobenie amerických firiem na svojom území reguláciami alebo podporovaním bojkotov, prípadne môže pristúpiť k blokácii fúzií a podobne. Európska únia by sa mohla pomstiť na bankových a poisťovacích spoločnostiach a poškodiť americké technologické firmy zdanením digitálnych služieb. Všetky takéto opatrenia by viedla k ďalšiemu zhoršeniu situácie v globálnom obchode a ohrozovali by udržateľnosť hospodárskeho rastu.

Znepriatelené strany však ešte stále majú šancu situáciu vyriešiť pomerne zmierlivo. Podľa ekonómov a odborníkov oslovených Svetovým ekonomickým fórom existuje aj iné riešenie, než je pretrhnutie globálnych hodnotových a dodávateľských reťazcov, ktoré sa opierajú a ťažia z výhod globalizácie.

Podceňovanie služieb
Väčšina sporov týkajúcich sa obchodných deficitov ignoruje význam služieb pre ekonomiku ako na národnej, tak na globálnej úrovni. Faktory, ktoré ovplyvňujú konkurencieschopnosť v oblasti služieb, sa pritom stali pre ekonomický rast aj rozvoj všeobecne veľmi dôležitými. Investície do ľudského kapitálu, digitálnej infraštruktúry, účinné a flexibilné národné regulácie a prepojenie s medzinárodnými trhmi (vrátane otvoreného cezhraničného toku dát, dohôd o vízovom styku a vzájomného uznávania) sú podstatné.  Sektor služieb je dôležitý najmä v prípade malých a stredných podnikov. Zaujímavosťou je, že v tomto sektore je napríklad oveľa viac žien, a to tak medzi zamestnancami, ako medzi vlastníkmi a manažérmi firiem.

Spolupráca v oblasti konkurencieschopnosti
Efektivitu globálneho trhu často nabúravajú rôzne opatrenia obmedzujúce konkurenčné prostredie. Na hospodársku súťaž dohliada viac ako 100 jurisdikcií a pri absencii globálnych pravidiel každá krajina uplatňuje tie vlastné. Firmy sa tak v prípade fúzií a akvizícií stretávajú s rôznymi rozhodnutiami v jednotlivých krajinách, čo vedie k tomu, že víťazia opatrenia najsilnejších krajín, ktorá najviac obmedzujú konkurenčné prostredie. V prípade digitálnych produktov a služieb sú tieto otázky ešte zložitejšie. Väčšia spolupráca by teda mohla viesť k väčšej efektivite a zrozumiteľnosti pre firmy a tiež k menším problémom a nezhodám pri vymáhaní práva.

Daňová istota namiesto stimulov
V snahe prilákať investície zo strany veľkých zahraničných firiem sa mnohé krajiny uchyľujú k daňovým stimulom. Vo väčšine prípadov sú však priame zahraničné investície oveľa citlivejšie na daňovú istotu než na stimuly. Konzistentnosť daňových pravidiel, ich interpretácia a presadzovaní v rámci ekonomiky prispievajú k tejto istote. Daňové úľavy pre vzdelávacie a rozvojové programy by mohli pomôcť v budovaní pracovnej sily pre pozície, po ktorých je vysoký dopyt. V tomto ohľade by mali verejný a súkromný sektor úzko spolupracovať a malo by sa dohliadať na to, aby sa zabránilo daňovým únikom a zneužívaniu týchto programov.

Podpora udržateľnosti
Veľké medzinárodné spoločnosti na trhu väčšinou určujú štandardy, ktoré musia spĺňať dodávatelia. Pre niektoré malé firmy ale môže dodržiavanie týchto štandardov byť problém, a je preto nutné určiť logické a jednoduché štandardy a postupy, ktoré budú vyhovovať všetkým a budú pre všetkých predstavovať udržateľné riešenie.

Reformy podporujúce biznis
Vzhľadom k silnému postaveniu nadnárodných spoločností v globálnom obchode je dôležité nastaviť priaznivé prostredie pre priame zahraničné investície. Týka sa to predovšetkým zníženie korupcie a byrokracie, zlepšenie infraštruktúry a zabezpečenie kvalitného vzdelania pre zamestnancov, ktoré potom môžu vo svojich moderných prevádzkach využívať novo prichádzajúci nadnárodné spoločnosti. Dôležitý pre firmy je tiež voľný prístup na devízový trh, aby mohli platiť svojim dodávateľom za tovary a služby.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy