CBI znížila svoju prognózu rastu britskej ekonomiky

Konfederácia britského priemyslu (CBI) znížila svoju prognózu rastu ostrovnej ekonomiky. Dôvodom je pretrvávajúca neistota okolo brexitu a obavy z protekcionizmu vo svetom obchode. CBI najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva tento rok zvýši o 1,4 % a na budúci rok o 1,3 %. Vlani v decembri pritom predpokladala rast HDP v tomto roku o 1,5 %.
Konfederácia zároveň zdôraznila potrebu sústrediť sa na kľúčových ťahúňov domáceho hospodárstva, na oblasti, v ktorých majú vláda a domáce podniky väčšiu kontrolu. Britská ekonomika môže pritom zvýšiť rýchlosť, ak sa vláda a firmy zamerajú na zlepšenie produktivity, a naplno využívať príležitosti v zahraničí, uviedla CBI.
Tento rok zabrzdilo ostrovnú ekonomiku aj nepriaznivé počasie v zimných mesiacoch. A po slabom štarte do roku 2018 sa neobjavili žiadne náznaky zlepšenia. Británia sa tak stále nachádza v „pomalom pruhu“, skonštatoval Rain Newton-Smith, hlavný ekonóm CBI.
Ďalšie zvýšenie reálnych miezd, ktoré v úvode roka nabrali tempo, bude pritom podľa CBI mierne, čo sa premietne do spotrebiteľských výdavkov. Hoci neistota v súvislosti s brexitom naďalej ovplyvňuje niektoré rozhodnutia o podnikových investíciách, CBI vidí prvé náznaky „odblokovania“ investícií.
Britská lobistická skupina zároveň predpovedá globálnej ekonomike v roku 2018 rast o 3,8 %, po vlaňajšej expanzii o 3,7 %, a v nasledujúcom roku 2019 spomalenie hospodárskeho rastu na 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy