Maloobchod eurozóny aj celej EÚ v apríli posilnil

Medzimesačne maloobchodné tržby v eurozóne stúpli o 0,1 % a v rámci celej Európskej únie o 0,4 %, medziročne maloobchod eurozóny aj celej EÚ vzrástol zhodne o 1,7 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v apríli medzimesačne posilnili o 0,1 percenta a v rámci celej Európskej únie vzrástli o 0,4 percenta. Medziročne sa maloobchod eurozóny aj celej EÚ podľa kalendárne upravených údajov v apríli zväčšil zhodne o 1,7 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok.

Slovenský maloobchod v apríli podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne oslabil o 0,5 percenta, ale medziročne kalendárne upravené tržby maloobchodu SR o 2,8 percenta posilnili.

V rámci krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v apríli medzimesačne najviac posilnil v Nemecku (2,3 %), Rumunsku (1,7 %) a Írsku, Litve a Veľkej Británii (zhodne 1,5 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles evidovali v Portugalsku (-4,1 %), Slovinsku (-2 %) a v Estónsku (-1,8 %).

Medziročne sa aprílové maloobchodné tržby v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, najviac zvýšili v Rumunsku (7,4 %), Poľsku (6,6 %) a Litve (6,5 %). Najvýraznejšie oslabenie tržieb maloobchodu v porovnaní s aprílom minulého roka evidovali na Malte (-3,1 %), v Belgicku (-1,5 %) a v Slovinsku (-1,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy