SK+MED podporuje zavádzanie nových technológií aj prísnejším etickým kódexom

Asociácia dodávateľov nedávno sprísnila svoj etický kódex a transparentnosť procesov pri komunikácii dodávateľov pomôcok a technológií s nemocnicami a lekármi.

Členovia Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) podporujú zavádzanie nových technológií do zdravotníctva aj prostredníctvom prísnejšieho etického kódexu. Asociácia dodávateľov nedávno sprísnila svoj etický kódex a transparentnosť procesov pri komunikácii dodávateľov pomôcok a technológií s nemocnicami a lekármi. Ten má zabezpečiť, čo najrýchlejšie a najtransparentnejšie zavádzanie moderných technológií, pomôcok a postupov v slovenských nemocniciach.

Cieľom novoprijatého záväzného etického kódexu je sprísnenie etických štandardov, jasnejšie pravidlá a prísnejšia samoregulácia. Najzásadnejšou zmenou je, že priamy sponzoring dostal stopku. „Naši členovia už nemôžu poskytovať finančnú, ani inú podporu jednotlivým zdravotníckym pracovníkom. Nový kódex im dovoľuje len nepriamu podporu prostredníctvom vzdelávacích grantov naviazaných na nemocnice. Tie budú rozhodovať o tom, ktorí pracovníci získajú financie, ktoré pokryjú ich náklady spojené s ich vzdelávaním. Takto sa školenia a konferencie dostanú k tým odborníkom, ktorí sa sú pripravení implementovať zdravotnícke novinky najrýchlejšie a s najväčším efektom na pacienta,“ uviedla výkonná riaditeľka SK+MED Katarína Danková.

Ako poznamenali dodávatelia, medzi nové top technológie za uplynulých 12 mesiacov patrili okrem iného na Slovensku a vo svete aj vnútroušné implantáty (Slovensko), neuromodulácia na liečbu obštrukčného spánkového apnoe (svet), operácie v 3D prostredí (Slovensko), či hybridný systém na dodávanie inzulínu s uzatvorenou slučkou (svet).

Súvisiace články

Aktuálne správy