Prevádzkovateľ PS môže budovať nové prenosové kapacity, nie však zdroje

Prevádzkovateľ prenosovej sústavy (PPS) SR môže pre zabezpečenie bezpečnosti dodávky elektriny budovať nové prenosové kapacity, nie však zdroje. Uviedol to v Bratislave Karol Kósa zo Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy, a.s., (SEPS) na workshope pre účastníkov trhu s elektrinou o výsledkoch verejnej konzultácie k dokumentu Stratégia zabezpečenia dostatočného objemu podporných služieb pre poskytovanie systémových služieb a bezpečnej a spoľahlivej prevádzky ES SR pre obdobie rokov 2019 až 2021.
„Je to dosť obmedzené. Jediná možnosť pre to je budovanie infraštruktúry, či už v rámci svojho územia, alebo prepojovacieho vedenia. Avšak určite nemôže PPS budovať zdroje,“ spresnil okrem iného vo svojom vystúpení Kósa.
Zdôraznil zároveň, že PPS musí mať na zreteli pri zabezpečení bezpečnosti dodávok elektriny jednak tzv. unbundling a spoločný trh s elektrinou, jednak klimatické ciele (môžu mať zásadný vplyv na úroveň bezpečnosti dodávok), ako aj prípravu tzv. Clean Energy Package (CEP).
Pripomenul, že PPS musí v zmysle príslušnej legislatívy zabezpečovať dlhodobo spoľahlivé, bezpečné a účinné prevádzkovanie sústavy, ďalej poskytnúť Ministerstvu hospodárstva (MH) SR informácie potrebné pre zabezpečenie bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky sústavy, tiež poskytnúť MH SR informácie na riešenie rovnováhy medzi ponukou a dopytom elektriny na 15 rokov, ako aj plnenie eurosmernice o opatreniach na zabezpečenie bezpečnosti dodávok elektrickej energie a investícií do infraštruktúry.

Súvisiace články

Aktuálne správy