Tempo rastu miezd v Británii sa zrýchlilo

Priemerný zárobok v krajine bez odmien v prvom kvartáli medziročne stúpol o 2,9 %.

Priemerný zárobok vo Veľkej Británii bez zahrnutia odmien v prvom štvrťroku v porovnaním rovnakým obdobím vlaňajška stúpol o 2,9 percenta. Medziročné tempo rastu priemernej mzdy v krajine za január až marec sa tak zrýchlilo, keďže počas decembra až februára bolo na úrovni 2,8 percenta. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad. Rast miezd tak ešte viac predbehol zvyšovanie cien. Medziročná inflácia v Británii totiž v marci oslabila na 2,5 percenta.

Od júna 2016, kedy Briti v referende odhlasovali odchod z Európskej únie, reálne príjmy domácností v krajine väčšinou klesali, pretože rast cien bol rýchlejší ako zvyšovanie miezd. Jedným z hlavných výsledkov referenda totiž bol prudký pokles hodnoty britskej libry, čo zdražilo dovoz do krajiny. Teraz sa však veľká časť tohto vplyvu vytráca. Britská centrálna banka sa minulý týždeň rozhodla nezvýšiť úroky, pretože inflácia oslabuje rýchlejšie, ako sa predpokladalo.

Britský štatistický úrad zároveň v utorok informoval, že počet nezamestnaných v krajine v prvom štvrťroku tohto roka medzikvartálne klesol o 46 tisíc. Britská miera nezamestnanosti sa počas januára až marca nezmenila a zostala na úrovni 4,2 percenta, ktorá je najnižšia od polovice 70. rokov minulého storočia.

Súvisiace články

Aktuálne správy