Tempo rastu inflácie vo Francúzsku bolo v apríli stabilné

Tempo rastu spotrebiteľských cien vo Francúzsku bolo v apríli stabilné tak, ako to naznačil predbežný odhad. Ukázali to spresnené údaje štatistického úradu Insee.
Index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v apríli zvýšil medziročne o 1,6 %, rovnako ako v marci. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom, ktorý Insee uverejnil 27. apríla.
Stabilná miera inflácie je výsledkom prudkého zvýšenia cien energií a v menšej miere aj cien potravinárskych výrobkov, ktoré však kompenzovalo spomalenie rastu cien služieb.
V medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku v apríli spomalil na 0,2 % z 1 % v marci. Spresnený údaj je však lepší ako predbežný odhad, podľa ktorého mali ceny tovarov a služieb v apríli stúpnuť len o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, vo Francúzsku vzrástol v apríli o 1,8 % po marcovom zvýšení o 1,7 %. Aj tento výsledok sa zhoduje s predbežným odhadom. Medzimesačne sa však HICP zvýšil v apríli o 0,2 %, čo je revízia smerom nahor z pôvodne odhadovaných 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy