V ekonomike USA v apríli vzniklo 164 tis. nových pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine sa minulý mesiac znížila na 3,9 % po tom, ako sa počas predchádzajúcich šiestich mesiacov držala na úrovni 4,1 %.

Americkí zamestnávatelia v apríli mierne zvýšili tempo prijímania nových pracovníkov, čo sa považuje za dôkaz odolnosti ekonomiky napriek nedávnym turbulenciám na akciovom trhu a obavám z možnej obchodnej vojny. V hospodárstve USA minulý mesiac pribudlo 164 tis. nových pracovných pozícií, čiže viac ako v marci, kedy sa podľa revidovaných údajov vytvorilo 135 tis. pracovných miest. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce.

Miera nezamestnanosti v USA sa v apríli znížila na 3,9 percenta po tom, ako sa počas predchádzajúcich šiestich mesiacov držala na úrovni 4,1 percenta. Nezamestnanosť v krajine je v súčasnosti najnižšia od decembra 2000. Mnohí americkí zamestnávatelia tvrdia, že je pre nich ťažké nájsť kvalifikovaných pracovníkov. Väčšina odvetví však ešte významne nezvýšila mzdy a priemerná hodinová mzda v apríli v USA medziročne stúpla o 2,6 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy