Najvyšší kontrolný úrad SR analyzuje faktory pre plán práce na rok 2019

Rozhodujúcimi faktormi pri príprave plánu kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR pre rok 2019 sa v týchto dňoch zaoberajú jeho analytici. TASR o tom v piatok informovala jeho hovorkyňa Daniela Bolech Dobáková. Medzi ne patria objem výdavkov z národných, európskych finančných zdrojov na jednotlivé verejné politiky, miera významnosti aj hladina identifikovaného rizika.
Podľa nej nosné ukazovatele vyplývajúce z týchto faktorov v súčasnosti radia medzi najrizikovejšie témy agendu súvisiacu so vzdelávaním, výskumom dopravnou infraštruktúrou a informatizáciou spoločnosti. Ako rizikové verejné politiky sa tiež ukazujú sociálna agenda a verejné zdravotníctvo. „Pri analýzach jednotlivých politík štátu kontrolóri vychádzajú z kľúčových národných dokumentov, zo záväzkov SR voči Európskej únii či voči medzinárodnému spoločenstvu a z množstva financií vynakladaných na jednotlivé verejné politiky,“ priblížila.
Úrad prihliada pri východiskách budúcoročného plánu na odborné podnety, vecné námety, ktoré zazneli na marcovom seminári. „Našou snahou je nastaviť zrkadlo úspešnosti verejných politík, strategických projektov okrem pohľadu na hodnotu za peniaze aj na prínosy pre udržateľný rozvoj spoločnosti,“ tvrdí predseda NKÚ Karol Mitrík.
Kontrolóri sa v roku 2018 pozrú na procesy riadenia, rozhodovania o poskytnutí nenávratnej európskej finančnej pomoci, preveria realizáciu praktických opatrení, ktoré prijali vo Výskumnej agentúre a Pôdohospodárskej platobnej agentúre na základe zistení kontrolného úradu z roku 2017.
NKÚ SR má v prebiehajúcom roku naplánovaných 33 kontrolných akcií. Najviac aktivít smeruje do procesov súvisiacich s energetickou efektívnosťou, environmentálnou udržateľnosťou a podporou vývoja a inovácií, uzavrela hovorkyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy