Maloobchod eurozóny v marci medzimesačne vzrástol o 0,1 %, v rámci celej EÚ o 0,1 % klesol

Medzimesačný vývoj maloobchodu na Slovensku bol v marci lepší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ, keďže stúpol o 1 %.

Sezónne upravené tržby maloobchodu v eurozóne v marci medzimesačne posilnili o 0,1 percenta, ale v rámci celej Európskej únie o 0,1 percenta klesli. Medziročne sa maloobchod eurozóny podľa kalendárne upravených údajov v marci zväčšil o 0,8 percenta a v rámci celej EÚ posilnil o 1,8 percenta. Vyplýva to z odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v piatok.

Medzimesačný vývoj maloobchodu na Slovensku bol v marci lepší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú EÚ. Slovenský maloobchod totiž v marci podľa kalendárne a sezónne upravených údajov Eurostatu medzimesačne posilnil o 1 percento. Medziročný kalendárne upravený rast maloobchodu v SR bol tiež lepší ako v celej eurozóne aj v rámci celej EÚ, keďže jeho tržby stúpli o 5,1 percent.

V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, maloobchod v marci medzimesačne najviac posilnil v Lotyšsku (2,3 %), Portugalsku (1,8 %), Rakúsku a Švédsku (zhodne 1,3 %). Medzimesačný pokles evidovali v Írsku (-1,7 %), Poľsku (-0,8 %), Veľkej Británii (-0,7 %) a Nemecku (-0,6 %). Medziročne maloobchod najviac vzrástol na Malte (8,6 %), v Maďarsku (7,2 %) a Lotyšsku (6,5 %). Medziročný pokles maloobchodných tržieb nastal v Nemecku (-1,3 %) a v Slovinsku (-0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy