Rast cien priemyselných výrobcov sa vo februári zrýchlil

V úhrne ceny priemyselných výrobcov na Slovensku vo februári medziročne stúpli o 1,2 %.

Rast cien v priemysle na Slovensku sa vo februári zrýchlil. Ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne stúpli o 1,2 %, oproti januárovému rastu o 0,9 %. Môžu za to tuzemské ceny, ktorých medziročný rast sa vo februári zrýchlil na 3,1 %, kým exportné priemyselné ceny zostali na rovnakej úrovni ako vlani. V priemere za prvé dva mesiace tohto roka tak ceny priemyselných výrobcov v úhrne medziročne vzrástli o 1 %, pre tuzemsko o 2,8 % a na export sa nezmenili. Medzimesačne vo februári oproti januáru priemyselné ceny pre tuzemsko stúpli o 1,1 % a exportné ceny boli vyššie o 0,3 %.

V rámci tuzemských priemyselných cien sa vo februári medziročne zvýšili ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,7 %, ťažby a dobývania o 2,6 %, priemyselnej výroby o 1,9 % a dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,4 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby najvýraznejšie vzrástli ceny drevených a papierových výrobkov, tlače o 5,9 %, výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 5,4 % a počítačových, elektronických a optických výrobkov o 4,5 %. Na druhej strane klesli ceny chemikálií a chemických produktov o 7 % a textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1 %.

Pri cenách priemyselných výrobcov na export štatistici zaznamenali na medziročnej báze pokles cien priemyselnej výroby o 0,2 %, kým ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu stúpli o 3,7 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 3,4 % a ťažby a dobývania o 1,4 %. V rámci priemyselnej výroby sa zvýšili hlavne ceny textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 14,8 %, výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 5,6 % a ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 2,7 %. Najvýraznejšie klesli ceny koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,4 % a počítačových, elektronických a optických výrobkov o 6,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy