Výhľad hospodárstva USA podľa šéfa Fed-u zostáva silný

Dobrá perspektíva rastu ekonomiky a zamestnanosti umožnia podľa Jeromea Powella centrálnej banke USA pokračovať vo zvyšovaní kľúčových úrokových sadzieb.

Výhľad americkej ekonomiky podľa šéfa centrálnej banky USA Jeroma Powella „zostáva silný“ napriek nedávnym turbulenciám na akciovom trhu. Powell v americkom Kongrese v utorok ďalej uviedol, že dobrá perspektíva ekonomického rastu a zamestnanosti umožnia americkému Federálnemu rezervnému systému (Fed) pokračovať v zvyšovaní kľúčových úrokových sadzieb postupným tempom. Fed zdvihol svoju hlavnú sadzbu trikrát vlani a signalizoval, že v tomto roku predpokladá jej ďalšie tri zvýšenia.

Powell nevyslovil obavy z toho, že by sa americká ekonomika začínala prehrievať. „Dobrá situácia na trhu práce by mala naďalej podporovať rast príjmov domácností a spotrebiteľských výdavkov, slušný ekonomický rast u našich obchodných partnerov by mal viesť k ďalšiemu posilneniu exportu USA a dobrá podnikateľská nálada a silný rast tržieb budú pravdepodobne naďalej podporovať podnikateľské investície,“ konštatoval Powell. Fed podľa jeho slov očakáva, že americká inflácia v tomto roku stúpne a potom sa stabilizuje zhruba na cielenej úrovni 2 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy