Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa vo februári spomalil

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa vo februári spomalilo, už tretí mesiac po sebe a viac, ako ekonómovia predpokladali. Naznačujú to predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis, podľa ktorých dosiahla miera inflácie v Nemecku tento mesiac najnižšiu úroveň od novembra 2016.
Konkrétne, podľa rýchleho odhadu Destatisu sa index spotrebiteľských cien v najväčšej ekonomike eurozóny vo februári zvýšil len o 1,4 %, po 1,6-% náraste v januári. Analytici pritom očakávali, že dosiahne 1,5 %.
Februárová miera inflácie v Nemecku je tak najnižšia od novembra 2016, keď bola na úrovni 0,8 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku vo februári zvýšili o 0,5 %, čo sa zhoduje s predpoveďami ekonómov.
Rýchly odhad ukázal, že rast cien potravín v Nemecku sa tento mesiac prudko spomalil na 1,1 % a z 3,1 % v januári a ceny energií vo februári klesli o 0,1 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, vzrástol vo februári medziročne o 1,2 % (o 1,4 % v januári), zatiaľ čo ekonómovia počítali s jeho zvýšením o 1,3 %. Je tiež najnižší od novembra 2016, keď dosiahol 0,7 %.
Medzimesačne stúpol februárový HICP o 0,5 % a zaostal za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že vzrastie o 0,6 %.
Destatis zverejní spresnené údaje 14. marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy