Európska komisia: Google či Facebook by mali platiť dane tam, kde majú užívateľov

, Reuters;ČTK Foto: thinkstock;SITA/AP

Európska komisia navrhuje zdaniť príjmy veľkých digitálnych spoločností na základe toho, kde sú ich užívatelia, a nie podľa toho, kde majú sídlo. Sadzba dane by sa pohybovala medzi jedným až piatimi percentami. Uviedla to agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na návrh Komisie, do ktorého mala možnosť nahliadnuť.

Podľa návrhu by sa daň vzťahovala na firmy s globálnymi príjmami nad 750 miliónov eur a s digitálnymi príjmami v EÚ najmenej desať miliónov eur ročne. Tým, že by sa daň odvíjala od užívateľov, a nie sídla, by sa mala znížiť atraktivita krajín s nízkymi daňami.

Systém zameraný na lokalitu užívateľov by podľa dokumentu ale znamenal aj ďalšie požiadavky na podávanie správ, aby daňové úrady členských štátov mohli vypočítať, aká veľká daň patrí do ich kompetencie.

Návrh sa zameriava na firmy, ako je Amazon, Google a Facebook, ktoré čelia obvineniu, že platia príliš nízke dane presunom svojich ziskov z EÚ do krajín s nízkymi daňami, ako je Luxembursko alebo Írsko. Vlani v októbri Komisia v prípade Amazonu rozhodla, že Luxembursko neoprávnene poskytlo daňové výhody za približne 250 miliónov eur, ktoré má krajina získať späť.

Novému typu zdaňovania by sa však nevyhli ani spoločnosti ako Airbnb a Uber. Naopak on-line médiá, streamovacie služby ako Netflix, on-line herné a cloudové alebo IT služby by boli z dane vyňaté.

Dokument sa ešte pred oficiálnym zverejnením môže zmeniť. Zverejnenie sa očakáva v druhej polovici marca. Daň by podľa návrhu Komisie bola dočasným opatrením, pokým nebude schválené komplexnejšie riešenie spravodlivého zdaňovania veľkých digitálnych firiem. Finálny návrh bude podľa Reuters vyžadovať schválenie všetkých štátov EÚ.

Vlani sa ešte hovorilo o inej možnosti, namiesto zisku by sa zdaňoval obrat týchto firiem. Takýto návrh získal podporu asi tretiny z 28 vlád členských krajín EÚ. Výhrady mali menšie členské krajiny únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy