Produkcia britského odvetvia služieb posilnila

Z prieskumu Konfederácie britského priemyslu vyplýva, že odvetvie služieb v krajine evidovalo rast ziskov prvýkrát od novembra 2015.

Objem produkcie britského sektora služieb počas trojmesačného obdobia decembra až februára výrazne vzrástol, pričom segment podnikateľských a profesionálnych služieb aj segment služieb pre spotrebiteľov evidovali rast ziskov prvýkrát od novembra 2015. Vyplýva to z kvartálneho prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorého výsledky zverejnila v pondelok na svojej internetovej stránke.

V segmente podnikateľských a profesionálnych služieb bola bilancia rastu produkcie počas decembra až februára podľa metodiky CBI na úrovni +14 % a očakáva sa, že v priebehu marca až mája posilní na +23 %. V sektore služieb pre spotrebiteľov bola bilancia rastu v uplynulých troch mesiacoch +32 %, ale z prieskumu vyplýva, že v nasledujúcich troch mesiacoch oslabí na +22 %.

„Napriek negatívnemu vplyvu vysokej inflácie sa objemu produkcie darí,“ povedal Rain Newton-Smith, hlavný ekonóm CBI. Dodal však, že investičné plány britského sektora služieb sú v dôsledku neistoty utlmené a firmy sú otvorene znepokojené nedostatočným ujasnením budúcich vzťahov Veľkej Británie s jej najväčším obchodným partnerom, čiže s EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy