Daňová a výdavková politika Trumpovej administratívy môže zvýšiť deficit

Väčšina členov Národnej asociácie podnikových ekonómov považuje hospodársku politiku vlády za „príliš stimulačnú".

Daňová a výdavková politika administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa v nasledujúcich rokoch pravdepodobne povedie k zvýšeniu rozpočtového deficitu USA. Myslí si to väčšina expertov, ktorých oslovila v aktuálnom prieskume Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE). Hospodársku politiku vlády označilo za „príliš stimulačnú“ 52 % oslovených ekonómov, kým v predchádzajúcom augustovom prieskume vyslovilo rovnaký názor iba 20 % respondentov.

Klesol aj podiel expertov, ktorí považujú kroky vlády v daňovej a rozpočtovej politike za „skôr správne“, a to na 37 % zo 46 %. Politiku americkej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb však hodnotí skôr pozitívne viac ako 60 % ekonómov, čo je najvyšší podiel za osem rokov. Celkovo experti očakávajú, že rozpočtový deficit v pomere k výkonu ekonomiky v dlhodobejšom horizonte vzrastie, tvrdí asociácia.

NABE výrazne preferuje skôr konzervatívnu rozpočtovú politiku, čo je názor prevládajúci aj v širšej podnikateľskej sfére, uviedla agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy