Britská ekonomika v 4. kvartáli rástla pomalšie, ako naznačoval prvý odhad

Podľa revidovaných údajov sa hospodárstvo krajiny počas októbra až decembra medzikvartálne zväčšilo o 0,4 %, podľa predošlého odhadu vzrástlo o 0,5 %.

Britská ekonomika v štvrtom kvartáli minulého roka posilnila menej, ako naznačoval prvý odhad. Štatistický úrad Veľkej Británie vo štvrtok informoval, že hrubý domáci produkt krajiny počas októbra až decembra medzikvartálne posilnil o 0,4 percenta. Podľa prvého odhadu bol rast na úrovni 0,5 percenta. Revízia odhadu hospodárskeho rastu za štvrtý kvartál smerom nadol potvrdzuje, že britská ekonomika v minulom roku spomalila. Štatistický úrad smerom nadol revidoval aj odhad rastu za celý minulý rok, a to na 1,7 percenta. Pôvodne predpovedal, že bude na úrovni 1,8 percenta.

Ekonomika Veľkej Británie, ktorá v rámci krajín združených v organizácii G7 rástla najrýchlejšie, je teraz jednou z najpomalších. Hlavným dôvodom je neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie. Britská libra na zhoršenie odhadu ekonomického rastu zareagovala oslabením voči doláru o 0,2 percenta na 1,3888 USD/GBP. Obchodníci sa totiž domnievajú, že revízia hospodárskeho rastu nadol pravdepodobne zmierni tlak na Bank of England, aby zvýšila úroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy