Takata dosiahla v USA dohodu s poškodenými

Americká divízia japonskej spoločnosti Takata dosiahla v USA dohodu so zástupcami osôb, ktoré utrpeli zranenia po prasknutí chybných airbagov od japonskej firmy. Vydláždila si tak cestu k ukončeniu bankrotu, čo je umožní pohnúť sa dopredu s plánom reorganizácie. Vyplýva to zo súdnych dokumentov.
Dohoda medzi japonským výrobcom airbagov, zranenými vodičmi a veriteľmi bola uverejnená v rámci série dokumentov podaných na konkurznom súde v Delaware. Dve skupiny, ktoré zastupujú zranených majiteľov áut, sa vzdali námietok proti plánom na reštrukturalizáciu. Podľa dohody budú súdne spory vyriešené prostredníctvom trustového fondu.
Takata bola vlani v júni nútená vyhlásiť bankrot pre vysoké výdavky na súdne spory, mnohomiliónové pokuty a náklady na zvolávanie áut do servisov na výmenu chybných airbagov. Kľúčom k jej reštrukturalizácii je predaj väčšiny aktív spoločnosti konkurentovi, ktorého vlastnia Číňania, za 1,6 miliardy USD (1,3 miliardy eur).
Automobilky na celom svete museli v uplynulých rokoch zvolať do servisov milióny áut na výmenu airbagov, ktoré im dodala firma Takata. Dôvodom boli problémy s nafukovačmi airbagov, ktoré v niektorých prípadoch explodovali, pričom sa do priestoru auta vymrštili kovové úlomky. Airbagy od Takaty sú spájané s minimálne 16 úmrtiami a vyše 180 ľuďom spôsobili zranenia.
V USA bolo pre chybné airbagy zvolaných do servisov minimálne 42 miliónov vozidiel, najviac v doterajšej histórii.
K dohode v USA sa pripojilo 13 automobiliek, vrátane amerických koncernov General Motors a Ford. Výrobcovia, ktorí sú ako najväčší zákazníci spoločnosti Takata zároveň jej najväčšími veriteľmi, budú v rámci dohody odškodnení za straty a záväzky súvisiace s chybnými airbagmi.
Podľa dokumentov má Takata predložiť súdu pozmenenú verziu plánu reorganizácie. Hovorca Takaty povedal, že spoločnosť nemala žiadnu pripomienku k dohode.

Súvisiace články

Aktuálne správy