Kurz eura klesol na 1,2303 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v stredu klesol. Dôvodom bolo všeobecné posilnenie dolára. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,2303 USD, čo bolo o dobrý 1 cent menej v porovnaní s denným maximom z rána.

Kurz spoločnej európskej meny v stredu klesol. Dôvodom bolo všeobecné posilnenie dolára.
Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,2303 USD, čo bolo o dobrý 1 cent menej v porovnaní s denným maximom z rána. Európska centrálna banka (ECB) stanovila referenčný kurz napoludnie na 1,2338 (v utorok: 1,2329) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8105 (0,8111) eura.
Dohoda o vládnej koalícii v Nemecku nedokázala podporiť spoločnú európsku menu. Síce to pre investorov znamená koniec politickej neistoty, ale hodnotenie koaličnej dohody zo strany podnikateľských predstaviteľov a ekonómov je zmiešané. „Celkovo je nemecký priemysel s koaličnou dohodou nespokojný,“ uviedol šéf spolkového zväzu nemeckého priemyslu BDI Dieter Kempf. Hlavný ekonóm VP Bank Thomas Gitzel, naopak, vyzdvihol pozitíva dohody, napríklad v oblasti plánovaných investícií do digitálnej infraštruktúry.
Už v utorok sa kurz eura dostal dočasne pod výrazný tlak v dôsledku turbulencií na medzinárodných akciových trhoch. Kolísanie na devízovom trhu však bolo podstatne slabšie než výkyvy na burzách. V stredu väčšina európskych búrz posilnila.

Súvisiace články

Aktuálne správy