Pohyb na akciovom trhu: Nečudujte sa, riziko je späť!

, qz Foto: thinkstock

Ak sa zaujímate o trhy, určite vás zaráža krátka pamäť investorov. Americká turbulencia na akciových trhoch v 5. februári vymazala všetky doposiaľ nahromadené zisky. Bolo by to naozaj strašné, ak by sa to nestalo práve začiatkom februára.

Je pravda, že to bol najväčší bodový prepad indexu S & P 500 v histórii, ale ten bol vyššie ako v minulosti. A kým index klesol o 4 %, alebo o 1175 bodov, od roku 1951 zaznamenal väčší pokles v percentách 41 krát.

Posledné roky boli z pohľadu investovania pozoruhodné, akciový trh neustále stúpal a nikdy nepadol, od zvolenia Donalda Trumpa vzrástli o 7000 bodov. Investovanie na akciovom trhu sa začalo javiť ako stávka na istotu: vložte peniaze a získajte každoročne stabilný 10 % výnos. Bolo to veľmi lákavé, najmä keď americké štátne pokladničné poukážky ponúkali len 1,48 %. Rozdiel medzi akciami a takýmto bezrizikovým aktívom sa nazýva riziková prémia. Odmena za akceptovanie rizika. Určite existuje dôvod prečo sa to nazýva riziková prémia.

Ekonóm Tyler Cowen špekuluje, že akciový trh sa v rozvinutom svete stal novým bezrizikovým aktívom. Vo svete rastie bohatstvo a nedostatok bezpečných aktív, ako sú štátne pokladnice, spôsobuje, že investori považujú akcie z indexu S & P za ďalšie aktíva s nízkym rizikom. To môže byť pravda, ale akcie sú stále riskantné. Predstavujú nárok na budúci zisk. Na rozdiel od štátnych dlhopisov bohatej krajiny, ktorá platí svoje dlhy, budúce zisky sú neisté, a tak sú akcie aj oceňované.

Vysvetlenie prepadu, akého sme boli svedkami začiatkom februára je najčastejšie rastúca ekonomika USA, ktorá spôsobí infláciu, úrokové sadzby sa zvýšia a to zníži cenu akcií. Iný špekulujú, že súčasný daňový plán Trumpovej administratívy zašiel priďaleko. Možno je to pravda. Ale najpravdepodobnejšie vysvetlenie je omnoho jednoduchšie.

Akciový trh je riskantný. Niektoré dni sú v znamení prepadu. Ktoré to budú dni je nepredvídateľné. Vyšší priemerný výnos, 10 % namiesto 1,3 %, je odmenou za tolerovanie týchto dní. To je dôvod, prečo napriek lákavým vysokým výnosom, nie je dobrý nápad investovať na akciovom trhu peniaze, ktoré budete potrebovať v blízkej budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy