Majetkové priznanie Putina: Dva byty, tri autá a zhruba 200 tisíc eur

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin si medzi rokmi 2011 až 2016 zarobil viac ako 38 miliónov rubľov (0,54 milióna eur) a na 13 bankových kontách má uložených menej ako 14 miliónov (200 000 eur). Vyplýva to z majetkového priznania , ktoré ruský vodca podľa zákona odovzdal ako kandidát v marcových prezidentských voľbách.

Priznanie v utorok na svojich webových stránkach publikovala ruská volebná komisia. Príjmy hlavy štátu tvorili prezidentský plat, úroky z bankových vkladov a vojenskú penzia, ktorú Putin získal ako bývalý príslušník sovietskej tajnej služby KGB.

V roku 2014 si Putin viac ako dvojnásobne zvýšil plat. Výška platu však nebola zverejnená, ale Vedomosti vtedy vypočítali, že plat prezidenta sa zvýšil z približne 215 tisíc na 570 tisíc rubľov za mesiac (asi z 3 tisíc eur na 8 tisíc eur). Putin má okrem mzdy k dispozícii aj tučné reprezentačné fondy, rozsiahle kremeľské zázemie a niekoľko vidieckych rezidencií.

Putinov hmotný majetok sa za posledných šesť rokov prakticky nezmenil. Prezident vlastní v Petrohrade a Moskve dva byty s rozlohou 77 a 154 štvorcových metrov a tri vozidlá: dve sovietske Volgy a terénnu Nivu.

V médiách sa čas od času objavujú špekulácie o tom, že Putinov majetok je v skutočnosti oveľa rozsiahlejší než uvádza. Protikorupčný aktivista a opozičný vodca Alexej Navalnyj tvrdí, že majetok najvýznamnejších ruských politikov je písaný na iné osoby, aby nebol na očiach verejnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy