Zisk Ryanairu v jeho treťom účtovnom kvartáli stúpol o 12 %

Írsky letecký prepravca za október až december, čiže vo svojom účtovnom treťom štvrťroku, vykázal zisk 106 mil. eur.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair vo svojom účtovnom treťom kvartáli, čiže do 31. decembra 2017, dosiahla rast zisku o 12 percent na sumu 106 mil. eur. Počet pasažierov stúpol o 6 percent na 30,4 mil. ľudí. Náklady firmy vrátane výdavkov na pohonné hmoty klesli o jedno percento. Ryanair o tom informoval v tlačovej správe, ktorú zverejnil v pondelok.

Prevádzková činnosť firmy vytvorila za deväť mesiacov do konca decembra čistú hotovosť v sume vyše 1 mld. eur. V rovnakom období Ryanair vynaložil na kapitálové výdavky zhruba 1 mld. eur, do spätných nákupov akcií investoval 639 mil. eur a vyše 300 mil eur vyčlenil na splácanie dlhov.

Firma zopakovala, že výšku jej nákladov bez zohľadnenia nákladov na palivá ovplyvnia dodatočné výdavky na platy pilotov v sume zhruba 45 mil. eur.

Letecký prepravca zároveň potvrdil svoju prognózu celoročného zisku po zdanení v pásme 1,4 mld. až 1,45 mld. eur.

Ryanair ďalej uviedol, že ho naďalej znepokojuje neistota súvisiaca s podmienkami odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

„Pretrváva znepokojujúce riziko vážneho narušenia letov medzi Veľkou Britániou a EÚ v apríli 2019, ak sa včas nedosiahne obojstranná dohoda. Rovnako ako ostatné letecké spoločnosti potrebujeme mať jasno v tejto otázke predtým, ako v polovici roka 2018 zverejníme náš cestovný poriadok pre leto 2019,“ uviedol Ryanair.

Súvisiace články

Aktuálne správy