Stredoslovenská energetika očakáva zmenu systému podpory OZE

Súčasný systém podpory považujú stredoslovenskí energetici na celoslovenskej úrovni za deficitný, neudržateľný a nesystémový.

Energetici zo stredného Slovenska očakávajú v tomto roku zmeny systému podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energií (OZE). Taktiež by radi videli v slovenskej legislatíve prenastavenie tarify za prevádzkovanie systému v prospech energeticky náročných podnikov. „Momentálny systém podpory považujeme na celoslovenskej úrovni za deficitný, neudržateľný a nesystémový. Toto je nevyhnutnosť nielen pre elektroenergetické podniky, ale aj spotrebiteľov elektriny, hlavne podnikov zameraných na export,“ povedal pre portál vEnergetike.sk generálny riaditeľ Stredoslovenskej energetiky (SSE) Zdeněk Schraml.

Podľa stredoslovenských energetikov by taktiež mali byť stanovené priority v prospech zvyšovania energetickej bezpečnosti, vrátane stability sústavy a posilnenia problémových cezhraničných profilov na trhu s elektrinou v súlade so stratégiou Energetickej únie. „Stále je tu otvorená otázka novelizácie zákona o regulácii s cieľom zvýšiť stabilitu podnikateľského prostredia v energetike,“ myslí si Schraml.

V slovenskej energetike možno podľa neho očakávať “prečistenie“ trhu v prospech zdravej konkurencie a koncového spotrebiteľa. „Napredovať na trhu budú nielen inovatívne firmy, ale hlavne stabilné, schopné dobre riadiť svoje riziká s ohľadom na možné pohyby cien. Vyššie ceny energií budú vytvárať tlak zo strany zákazníkov na optimalizáciu spotreby a identifikáciu energetických úspor,“ doplnil Schraml.

Vývoj na medzinárodnom energetickom trhu je podľa SSE veľmi previazaný s rastom svetovej ekonomiky a aj politickým vývojom. „V súvislosti s predikovaným 3,7 % rastom svetovej ekonomiky je preto možné očakávať mierne zvýšenie spotreby energie na globálnej úrovni. Rastúci trend spotreby energie bude naďalej podporovaný dopytom zo strany silných východoázijských ekonomík a rozvojových krajín,“ konštatoval Schraml.

Stredoslovenská energetika je dodávateľská energetická spoločnosť. Svojim zákazníkom poskytuje komplexné služby súvisiace s dodávkou a používaním elektrickej energie a plynu. SSE vznikla 1. januára 2002. Od roku 2002 získala 49-percentný podiel SSE francúzska spoločnosť Electricité de France International. V novembri 2013 francúzsky investor a Energetický a průmyslový holding (EPH) úspešne dokončili transakciu, ktorej predmetom bol prevod minoritného podielu 49-percentného podielu a manažérskej kontroly v spoločnosti SSE. Zvyšný podiel drží v rukách štát prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR.

https://venergetike.sk/special-energetici-ich-ocakavania/

Súvisiace články

Aktuálne správy