Za výkon ekonomickej diplomacie zodpovedalo vlani 76 vedúcich misií

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vlani využívalo kompetencie v oblasti ekonomickej diplomacie na pokračujúce cieľavedomé presadzovanie obchodno-ekonomických záujmov SR v zahraničí. Informoval o tom rezort diplomacie v Správe o stave a výsledkoch ekonomickej diplomacie za rok 2017, s ktorou by sa v najbližšom období mal oboznámiť vládny kabinet.
„Za výkon ekonomickej diplomacie zodpovedalo 76 vedúcich bilaterálnych diplomatických misií Slovenskej republiky (zastupiteľských úradov a generálnych konzulátov),“ spresnilo MZVaEZ SR v správe.
Podľa správy zastupiteľské úrady Slovenskej republiky v zahraničí v roku 2017 vybavili 3796 dopytov a ponúk slovenských a zahraničných podnikateľských subjektov na dovoz/vývoz tovaru a služieb. Sprostredkovali taktiež informácie o vypísaní 775 verejných obstarávaní v krajinách akreditácie.
Zastupiteľské úrady realizovali taktiež 474 prezentačných podujatí v krajinách akreditácie, aktívne sa zúčastnili na 376 výstavách a veľtrhoch v zahraničí a podporili účasť slovenských podnikateľských subjektov. Zabezpečili celkom 223 podnikateľských misií alebo podnikateľských fór, a to priamo alebo v súčinnosti so Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK), a/alebo Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).
Podľa správy sa v rámci projektovej schémy ekonomickej diplomacie MZVaEZ SR zrealizovalo 21 nových projektov ekonomickej diplomacie, teda investičných projektov, exportných projektov, vedecko-výskumných a vzdelávacích projektov, projektov v oblasti cestovného ruchu, ktoré zastupiteľské úrady SR iniciovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy