Ekonomika USA vlani vzrástla o 2,3 %

Tempo rastu ekonomiky USA sa v na konci vlaňajška nečakane spomalilo. Dôvodom bolo, že najprudšie zvýšenie spotrebiteľských výdavkov za tri roky sa premietlo do prudkej expanzie dovozu.
Hrubý domáci produkt (HDP) vo 4. kvartáli medziročne stúpol o 2,6 % po 3,2-% náraste v predchádzajúcich troch mesiacoch, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom prvom odhade. Ďalším dôvodom spomalenia expanzie bolo tiež slabé tempo akumulácie zásob. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpovedali v poslednom štvrťroku spomalenie tempa rastu HDP len na 3 %.
Domáci dopyt vyskočil o 4,6 %, bolo to najviac od 3. štvrťroka 2014, čo je ďalším dokladom aktuálnej sily najväčšej svetovej ekonomiky. Spotrebiteľské výdavky sa zvýšili o 3,8 % po +2,2 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Prudký nárast spotrebiteľských výdavkov podporil import, ktorý si polepšil o 13,9 %.
Za celý rok 2017 HDP Spojených štátov stúpol o 2,3 % po 1,5-% expanzii v roku 2016. Experti počítajú s tým, že v tomto roku sa tempo rastu zrýchli na vládou očakávané 3 % vďaka slabému doláru, rastu cien ropy a posilneniu globálnej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy