Prvé tohtoročné zasadnutie: Európska centrálna banka ponechala menovú politiku bez zmeny

, TASR;ČTK Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka na svojom januárovom zasadnutí rozhodla o zachovaní kľúčového úroku na rekordne nízkej úrovni 0 %, sadzby pre jednodňové refinančné operácie na úrovni 0,25 % a depozitnej sadzby na -0,40 %. Ekonómovia takéto rozhodnutie očakávali.

V prehlásení po zasadnutí centrálna banka zopakovala, že sadzby zostanú na súčasných úrovniach dlhší čas a výrazne za horizontom kvantitatívneho uvoľnenia. Uviedla tiež, že program odkupu aktív môže byť predĺžený, ak to bude potrebné.

ECB trvá na tom, že musí vidieť známky udržateľného dosiahnutia 2 % inflačného cieľa. Ak dôjde k zásadnej odchýlke vývoja ekonomiky eurozóny od projekcií, ECB je pripravená opäť zvýšiť objem kvantitatívneho uvoľnenia.

Ďalej centrálna banka informovala, že bude pokračovať v opätovnom investovaní finančných prostriedkov získaných priebežne z maturujúcich dlhopisov nakúpených v rámci kvantitatívneho uvoľnenia, a to výrazne za horizont trvania samotného programu nákupu aktív na trhu.

Banka vlani v októbri rozhodla, že predlžuje program kvantitatívneho uvoľňovania minimálne do septembra 2018, zároveň však uviedla, že od januára zníži objem nákupu aktív v rámci kvantitatívneho uvoľnenia z 60 na 30 miliárd eur za mesiac.

Rozhodnutie o úprave kvantitatívneho uvoľnenia má aj praktickú stránku. ECB má už v rukách značnú časť trhu s vládnymi dlhopismi krajín eurozóny. Názory o tom, kedy sa program skončí, sa rozchádzajú. Časť ekonómov predpokladá, že sa stane tak v závere tohto roka, iní sú presvedčení, že to bude až v roku 2019.

Na následnej tlačovej konferencii prezident ECB Mario Draghi uviedol, že ekonomika eurozóny sa vyvíja lepšie oproti očakávaniam, makroúdaje poukazujú na solídny a stabilný rast a vývojové riziká v eurozóne považuje ECB za vyrovnané. Riziká na spodnej časti  odhadu rastu podľa Draghiho súvisia s globálnymi faktormi a zahraničným trhom, naopak dynamika môže v blízkom čase pozitívne prekvapiť. Spoločná mena ocenila, že proti nej neprišla žiadna slovná intervencia, eurodolár rastie k 1,2500 a európske výnosy stúpajú.

Draghi na tlačovke spomenul aj januárové posilnenie eura.  Koncom minulého roka začalo euro rásť po tom, čo ECB na decembrovom stretnutí uviedla, že jej členovia "vo veľkej miere" zdieľajú názor, že banka môže opäť zmeniť systém komunikácie o zámeroch monetárnej politiky smerom k verejnosti. Na otázku, či už došlo k niektorým zmenám v tomto ohľade, odpovedal Draghi tým, že "diskusia sa vlastne doposiaľ ani nezačala."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy