Zlatá horúčka: Už to nie je ako pred 170 rokmi

, ČTK;Scrap Register;zlato.cz;across Foto: TASR/R.Hanc;M.Kapusta;thinkstock

Húfy ľudí, bez rozdielu veku, rasy alebo náboženstva, sa v minulosti vybrali do ďalekých a nebezpečných končín s vidinou rýchleho zbohatnutia. História zažila už veľa zlatých horúčok. Do širšieho povedomia sa zapísali najmä príbehy zlatokopov na Klondiku, a to hlavne vďaka dielam Jacka Londona.

Najväčšie zlaté "šialenstvo" vyvolal nález zlata v Kalifornii pred 170 rokmi, 24. januára 1848. V malej americkej rieke v pohorí Sierra Nevada ho našiel tesár James Marshall, ktorého si vybral švajčiarsky emigrant John Sutter na výstavbu píly na mieste s indickým menom Coloma. Napriek utajovaniu nálezu sa o ňom začalo písať v novinách a v roku 1848 už v Colome stálo tristo drevených domov. A keď prezident James Polk vo svojom poslednom výročnom posolstve 5. december 1848 nález zlata potvrdil, zlatá horúčka prerástla do celosvetového šialenstva. Do roku 1855 do Kalifornie dorazilo až 300 tisíc osôb a počet neindiánskych obyvateľov tohto štátu sa zvýšil zo 14 tisíc až na 223 tisíc (1852).

Okrem zázračného zbohatnutia niekoľkých vyvolených, Marshallov objav, zlatá žila dlhá viac ako 190 kilometrov, značne zrýchlila kolonizáciu Ameriky a stála pri zrode "zlatého štátu", ako je Kalifornia nazývaná. Hlavná časť kalifornských horúčok sa skončila v roku 1851. Nádej na zbohatnutie oživili nové objavy v Colorade a Nevade. Zlatá horúčka na Aljaške vypukla až pol storočie po Kalifornii.

Toľko história, dnes už zlatá horúčka vyzerá celkom inak. Investori zlato považujú za uchovávateľa hodnoty a nakupujú ho na zabezpečenie proti prípadným turbulenciám na trhoch. Ale v čase, keď akcie rastú, cena zlata klesá. "Najväčší obchodníci naďalej ovládajú trh so špekuláciami na pokles cien kovov. Príprava na výpredaj pokračuje, pretože ceny zlomkových kovov budú čeliť inflácii," cituje George Gera, generálneho riaditeľa kanadskej bankovej spoločnosti RBC Wealth Management server Scrap Register. Zlato podľa neho ignoruje mnoho obvyklých zákonitostí trhu a po krátkom zastavení hľadá ďalšie cesty k svojmu rastu.

Analytici kanadskej Scotiabank trvajú na tom, že zlato zostane atraktívnym diverzifikátorom, hoci globálne akciové trhy naďalej dosahujú rekordných hodnôt. "Niektorí investori nakupujú zlato ako poistku. Nekúpite si poistenie, keď sa neočakávate, že vám zhorí stodola. Kúpite si ho v prípade, že to očakávate."

Kanadskí bankoví experti pripomínajú, že vzhľadom na veľkosť globálneho trhu so zlatom, nebudú potrebné veľké finančné presuny, aby sa ceny zlata naďalej zvyšovali. Vzhľadom k súčasnému nárastu ceny zlata analytici prikláňajú k cieľovej cene 1366 dolárov za trojskú uncu. Opcie na nákup zlata vo februári sa minulý týždeň obchodovali za 1336 dolárov.

Zlato dolár sú v reverznom vzťahu. Vzhľadom k tomu, že minulý týždeň sa dolár stabilizoval na svojom trojročnom minime, cena zlata rástla. Dôvodom oslabenia dolára sú narastajúce protekcionistické opatrenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, čo vyvoláva obavy na trhoch z obchodnej vojny. Investori do zlata ale nemusia mať strach, že dolár obnoví svoju silu. "Ak sa dolár spamätá z inflačných obáv, úrokových sadzieb a výnosov dlhopisov, zvýši to náklady na držanie zlata. Napriek tomu jeho ceny môžu pokračovať v raste, pretože viac peňazí do nákupu zlata pritečie z akcií a dlhopisov," myslia si analytici. "Ak strach z inflácie vyvolá nejakú zmenu, mohlo by to mať nepriaznivý vplyv na akciové a dlhopisové trhy, rovnako ako zvyšujúce sa obavy z celosvetového dlhu, ktorý sa odhaduje na 215 miliárd dolárov," uviedla banka. "To všetko sú dostatočné dôvody na zabezpečenie proti nepriaznivému pohybu trhu."

Zlato ako poistka, či bezpečný prístav áno, ale nie ako investícia. "Zlato je kov, ktorý sa nemení už tisícky rokov. Historické pramene tvrdia, že  Cézarova tóga bola hodná jednej unce zlata. Pripusťme, že jeden z najbohatších ľudí vtedajšieho sveta si na luxus veľmi nepotrpel. Aj keby si dnes za 1 uncu zlata dokázal kúpiť desať oblekov (čo predstavuje 130 dolárov za kus), reálne zhodnotenie zlata by za viac než 2 000 rokov predstavovalo len 0,1 % p.a. Zlato nie je nositeľom rastu, ani výnosov v podobe kupónov, či dividend. V portfóliách dolárových milionárov dominujú akcie a dlhopisy, do zlata investujú v zásade len zanedbateľnú časť svojho majetku. Práve preto sú milionármi. Nepochybne, zlato je vzácne a drahé a po stáročia je symbolom bohatstva a istého statusu. Neplatí však, že ak chce niekto zbohatnúť, tak má investovať do zlata lebo videl, že bohatí ľudia vlastnia zlato. Skutočne bohatí ľudia najprv zbohatli, až neskôr začali kupovať statusové symboly, ako je napríklad zlato. Tak ako nikto nezbohatne tým, že sa bude voziť v drahom aute, bývať v najdrahšej štvrti, chodiť na luxusné dovolenky a kupovať si luxusné oblečenie, nezbohatne ani investovaním do zlata,“ povedal Maroš Ďurik, CEO Across Private Investments

Súvisiace články

Aktuálne správy