Investorom v Nemecku aj v eurozóne sa v januári zlepšila nálada

Nemeckým investorom sa v prvom mesiaci roka zlepšila nálada a ich dôvera v najväčšiu svetovú ekonomiku v januári vzrástla. Vyplýva to z najnovších údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW, indikátor ekonomického sentimentu v Nemecku, ktorý odráža dôveru investorov a analytikov v ekonomiku krajiny a ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v januári zvýšil o 3 body na osemmesačné maximum 20,4 bodu. Ľahko tak prekonal odhady expertov, ktorí predpovedali, že dosiahne 17,8 bodu.
Aj hodnota ďalšieho ukazovateľa, indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku, sa v januári strmo zvýšila o 5,9 bodu na 95,2 bodu, čo je tiež oveľa lepší výsledok ako 89,6 bodu, ktoré očakávali analytici.
Na prieskume sa zúčastnilo 350 odborníkov z bánk, poisťovní a finančných oddelení vybraných spoločností.
Aj v prípade eurozóny januárový index dôvery ZEW vzrástol na 31,8 bodu z 29 bodov v decembri a je najvyšší za šesť mesiacov. Ukazovateľ aktuálnej ekonomickej situácie v krajinách, ktoré platia eurom, medzimesačne vyskočil o 5,7 bodu na 56,4 bodu a inflačné očakávania investorov a analytikov stúpli až o 11,3 bodu na 57,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy