Rast britskej ekonomiky sa podľa OECD spomalí

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj odhaduje, že v tomto roku britské hospodárstvo posilní o 1,6 %, ale v budúcom roku iba o 1 %.

Udržanie úzkych vzťahov s Európskou úniou a realizácia politiky zameranej na podporu produktivity budú rozhodujúce pre zachovanie životnej úrovne vo Veľkej Británii. Uviedla to Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v najnovšej správe o britskej ekonomike, ktorú zverejnila v utorok na svojej internetovej stránke. Odhaduje, že v tomto roku sa hrubý domáci produkt krajiny zväčší o 1,6 percenta a v budúcom roku sa tempo jeho rastu spomalí na úroveň jedného percenta.

Tempo rastu súkromnej spotreby v Británii sa podľa OECD spomalí z tohtoročných 1,6 percenta na úroveň 0,9 percenta v roku 2018. Hrubá tvorba fixného kapitálu v krajine v tomto roku posilní o 2,3 percenta, ale v budúcom roku o 1,1 percenta klesne. Organizácia okrem toho predpokladá, že britská nezamestnanosť stúpne z tohtoročných 4,5 percenta na úroveň 4,8 percenta v budúcom roku.

Správa OECD konštatuje, že udržateľný ekonomický pokrok Británie bude závisieť od úspešného výsledku vyjednávaní s EÚ a vyjednávaní s ostatnými krajinami, ktoré budú nasledovať. „Veľká Británia čelí náročným časom, keďže brexit vytvára vážnu ekonomickú neistotu, ktorá by mohla utlmiť rast v nadchádzajúcich rokoch,“ uviedol generálny tajomník OECD José Ángel Gurría.

Súvisiace články

Aktuálne správy