Deficit USA v obchode s tovarmi sa v júli prehĺbil

Schodok USA v obchode s tovarmi sa v júli prehĺbil. Vývoz totiž klesol. To signalizuje, že obchod v 3. kvartáli zrejme prispeje k rastu ekonomiky USA len mierne.
Deficit obchodu s tovarmi v júli vzrástol o 1,7 % na 65,1 miliardy USD (54,59 miliardy eur), uviedlo americké ministerstvo obchodu. Export sa znížil o 1,3 %. Hlavným dôvodom bol 8-% prepad vývozu motorových vozidiel. Klesol tiež export spotrebiteľských tovarov. Vývoz kapitálových tovarov stúpol o 1,5 %.
Import sa v júli znížil o 0,3 %, keď dovoz motorových vozidiel klesol o 2,8 % a priemyselných tovarov o 1,7 %. Import kapitálových tovarov sa zvýšil o 2 % a dovoz spotrebiteľských tovarov sa znížil o 0,1 %.
Americká vláda zverejní komplexnú správu, ktorá bude zahŕňať aj služby, o zahraničnom obchode budúci týždeň. Zahraničný obchod prispel v 2. kvartáli približne dvomi desatinami percentuálneho bodu k 2,6-% medziročnému rastu hrubého domáceho produktu (HDP).
Ministerstvo obchodu tiež uviedlo, že veľkoobchodné zásoby v júli stúpli o 0,4 % po 0,6-% náraste v júni. Maloobchodné zásoby však klesli 0,2 % po 0,6-% zvýšení v predchádzajúcom mesiaci. Maloobchodné zásoby bez započítania motorových vozidiel a autodielcov sa znížili o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy