Tržby aj zisk Airbusu v 2. kvartáli klesli

Európsky letecký a zbrojársky koncern Airbus zaznamenal v 2. kvartáli pokles zisku o 34 %. Dôvodom boli nižšie dodávky lietadiel. Koncern zároveň oznámil, že plánuje ďalšiu redukciu výroby obrieho stroja A380 superjumbo pre slabý dopyt.
Svetové letecké spoločnosti sa najnovšie „vyhýbajú“ veľkým strojom, ako sú A380 alebo konkurenčný Boeing 747-8, pre obavy, či ich dokážu naplniť.
Airbus mal tiež ťažkosti s obľúbenými lietadlami A320neo pre pokračujúce problémy s dodávkami motorov od spoločnosti United Technologies Corp. Arabské aerolínie Qatar Airways pre meškanie dodávok odstúpili od niektorých objednávok A320neo a štyroch diaľkových lietadiel A350.
Čistý zisk koncernu Airbus v uplynulom 2. štvrťroku 2017 tak klesol na 875 miliónov eur z 1,36 miliardy eur pred rokom.
Tržby spoločnosti so sídlom vo francúzskom v Toulouse sa znížili o 5 % na 15,7 miliárd EUR.
Airbus čelí slabému dopytu po niektorých veľkých lietadlách. Spoločnosť United Continental tento mesiac uviedla, že odloží prevzatie niekoľkých lietadiel Airbus A350. A v máji odložili Delta Air Lines prevzatie týchto dvojmotorových diaľkových lietadiel.
Slabý dopyt po najväčších lietadlách zasiahol zvlášť tvrdo výrobu Airbusu A380 superjumbo. Koncern oznámil, že v roku 2019 zníži svoju produkciu na osem lietadiel. Už v lete minulého roka Airbus obmedzil výrobné plány na tieto lietadlá, ale nezískal viac objednávok.
Airbus plánuje dodať v tomto roku približne 15 modelov A380 a 12 v roku 2018. Pri takejto výrobnej rýchlosti koncern na každom modeli A380, ktorý opustí jeho výrobné haly, stráca peniaze.

Súvisiace články

Aktuálne správy