Rast britskej ekonomiky sa v 2. kvartáli mierne zrýchlil

Tempo rastu britskej ekonomiky sa v 2. kvartáli mierne zrýchlilo po veľmi slabom výkone v prvých troch mesiacoch roka, ale celkovo zostalo nízke.
Podľa predbežných údajov štatistického úradu ONS sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva za tri mesiace do konca júna zvýšil o 0,3 % v porovnaní s 1. štvrťrokom, keď medzikvartálne vzrástol o 0,2 %. Analytici takýto výsledok očakávali.
Ekonomiku v 2. štvrťroku potiahol najmä sektor služieb, ktorý zaznamenal rast o 0,5 %. Produkcia priemyslu pritom, naopak, klesla o 0,4 % a v prípade stavebného sektora sa znížila o 0,9 %.
V medziročnom porovnaní stúpol výkon britskej ekonomiky v období apríl-jún o 1,7 % po 2-% náraste v prvých troch mesiacoch 2017. Aj tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Analytici znížili svoje prognózy pre britskú ekonomiku v dôsledku brexitu. Spoločnosť PwC najnovšie očakáva, že sa HDP Británie v roku 2017 zvýši o 1,5 % namiesto pôvodne odhadovaných 1,6 %. Dôvodom je zrýchľovanie inflácie, ktoré si začína vyberať svoju daň.

Súvisiace články

Aktuálne správy