Odstraňovanie chudoby bude súčasťou plánov pre budúcnosť Slovenska

Alena Sabelová, generálna riaditeľka sekcie riadenia investícií Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), dnes vystúpila na Politickom fóre na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj OSN, venovanom téme Odstránenie chudoby a podpora prosperity v meniacom sa svete. Potvrdila, že Slovensko bude naďalej aktívne pôsobiť v rámci celosvetovej Agendy 2030 a zohľadňovať najzraniteľnejšie skupiny svojich obyvateľov. Zároveň je pripravené pomáhať krajinám v núdzi.
„V odstraňovaní chudoby môžeme byť úspešní jedine spoločnými systematickými zmenami,“ povedala Alena Sabelová, generálna riaditeľka sekcie riadenia investícií ÚPVII. „Slovensko je pripravené prispieť svojím podielom, byť solidárne s najzraniteľnejšími a zdieľať s inými krajinami svoje skúsenosti s transformáciou, ktorú dosiaľ prekonalo,“ dodala.
Súčasťou podujatia boli aj tzv. „voluntary reviews“, v rámci ktorých vybrané krajiny dobrovoľne reportovali svoj pokrok v zavádzaní cieľov Agendy 2030 na národnej úrovni. Národné správy prezentovali ministri a vysokí štátni predstavitelia.
Slovenský plán realizácie Agendy 2030, ktorý je plánom udržateľného rozvoja krajiny, je pripravený na najbližšie rokovanie vlády. Správu o zavádzaní tohto plánu by chcelo Slovensko prezentovať na pôde OSN už v nasledujúcom roku.
Politické fórum na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj sa konalo v dňoch 10. až 19. júla na pôde OSN v New Yorku. Témou aktuálneho ročníka fóra bolo „Odstránenie chudoby a podpora prosperity v meniacom sa svete“.Poznámka: Politické fórum na vysokej úrovni pre trvalo udržateľný rozvoj sa koná pod záštitou Hospodárskej a sociálnej rady OSN. Je hlavnou platformou pre hodnotenie Agendy 2030 a dosahovania cieľov trvalo udržateľného rozvoja. V súlade s bodom 84 Agendy 2030 sa členské štáty rozhodli, že na Fóre prebehne pravidelné dobrovoľné reportovanie Agendy 2030, ktoré bude zahŕňať rozvinuté aj rozvojové krajiny, príslušné subjekty OSN a iné zainteresované strany. V tomto roku predstavilo svoje národné reporty 44 štátov.
Viac informácií o Politickom fóre na vysokej úrovni pre udržateľný rozvoj: https://sustainabledevelopment.un.org/hlpf

Informáciu TASR poskytol komunikačný odbor Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy