Brexit ovplyvnil investičné rozhodnutie vyše 40 % britských firiem

Vyše 40 % britských firiem priznalo, že minuloročné rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu ovplyvnilo ich rozhodovanie v oblasti investícií. Ukázal to v týchto dňoch zverejnený prieskum Konfederácie britského priemyslu (CBI).
Podľa CBI približne 42 % respondentov uviedlo, že brexit ovplyvnil ich rozhodnutie, čo sa týka investícií a z tohto počtu asi 98 % podnikov dalo najavo, že vplyv bol negatívny. Zostávajúcich 58 % oslovených podnikov sa vyjadrilo, že rozhodnutie o odchode z EÚ nemalo na ich investičné plány žiadny vplyv. Prieskum CBI zahrňoval celkovo 357 spoločností.
„Je povzbudzujúce, že pre väčšinu podnikov nemalo rozhodnutie o odchode Británie z EÚ vplyv na ich investičné plány. Musíme však mať oči otvorené, keďže drvivá väčšina firiem z druhého tábora uviedla, že vplyv bol negatívny,“ povedal hlavný ekonóm CBI Rain Newton-Smith.
Z tých spoločností, ktorých investičné plány brexit ovplyvnil, mnohé poukázali najmä na neistotu ohľadne budúcich vzťahov Londýna s Európskou úniou. Za jediné plus brexitu považujú pokles kurzu libry oproti doláru, čo zlepšuje ich pozíciu v oblasti exportu.

Súvisiace články

Aktuálne správy