Nemecká medziročná inflácia sa mierne zrýchlila

Júnové spotrebiteľské ceny v krajine oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpli o 1,6 % po májovom posilnení o 1,5 %.

Medziročná inflácia v Nemecku sa v júni mierne zrýchlila na 1,6 percenta z májových 1,5 percenta. Tempo medziročnej inflácie brzdili ceny energií. Oproti júnu minulého roka sa totiž nezmenili po májovom raste o 2 percentá. Bez zahrnutia cien energií bola júnová nemecká medziročná inflácia vo výške 1,8 percenta. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke štatistický úrad krajiny Destatis.

Ceny potravín v Nemecku sa v júni v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška zvýšili o 2,8 percenta. Tempo ich medziročného rastu sa tak opäť zrýchlilo, keďže v máji posilnili o 2,4 percenta a v apríli o 1,8 percenta. Ceny tovarov celkovo medziročne vzrástli o 1,5 percenta. Medziročné celkové zvýšenie cien služieb bolo mierne výraznejšie, keďže stúpli o 1,7 percenta.

Medzimesačne sa nemecké spotrebiteľské ceny v júni zvýšili o 0,2 percenta. Prispelo k tomu výrazné sezónne zdraženie turistických zájazdov, a to o 13 percent. Zahraničné dovolenky medziročne zdraželi o 13,6 percenta a domáce o 5,3 percenta. Energie však oproti máju zlacneli o 0,8 percenta. Mierne sa medzimesačne znížili aj ceny potravín, a to o 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy