Tempo rastu zahraničného obchodu Číny sa zrýchlilo

Export krajiny v júni posilnil o 11,3 % po májovom raste o 8,7 %, dovoz stúpol o 17,2 % po posilnení o 14,8 % v predošlom mesiaci.

Tempo rastu zahraničného obchodu Číny sa v júni už druhý mesiac po sebe zrýchlilo. Export krajiny posilnil o 11,3 percenta na 196,6 mld. USD po májovom raste o 8,7 percenta. Čínsky import sa v júni zväčšil o 17,2 percenta na 153,8 mld. USD po posilnení o 14,8 percenta v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom vo štvrtok colný úrad krajiny. Prebytok zahraničného obchodu Číny v júni medziročne stúpol o 37,3 percenta na 42,7 mld. USD.

„Dnešné pozitívne údaje poukazujú na stále silný zahraničný dopyt po čínskych tovaroch a tiež na pomerne odolný domáci dopyt,“ uviedol Julian Evans-Pritchard zo spoločnosti Capital Economics. „Exportu by sa naďalej malo dariť vzhľadom na relatívne pozitívny výhľad hlavných obchodných partnerov Číny,“ konštatoval. „Pochybujeme však, že terajšie tempo importu môže byť udržateľné príliš dlho,“ dodal Evans-Pritchard.

Peking sprísňuje kontrolu poskytovania bankových úverov s cieľom zredukovať riziko rastu zadlženosti. Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva, že tempo ekonomického rastu krajiny sa v tomto roku spomalí na úroveň 6,6 percenta z vlaňajších 6,7 percenta. V budúcom roku podľa MMF čínska ekonomika posilní iba o 6,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy