Nezamestnanosť v Británii klesla najnižšie od roku 1975

Miera nezamestnanosti v krajine za obdobie marca až mája oproti predošlému trojmesačnému obdobiu klesla o 0,2 percentuálneho bodu na 4,5 %.

Nezamestnanosť vo Veľkej Británii v máji klesla na najnižšiu úroveň od polovice 70. rokov minulého storočia. Považuje sa to za dôkaz odolnosti britského trhu práce napriek spomaleniu ekonomiky pre neistotu súvisiacu s nadchádzajúcim vystúpením krajiny z Európskej únie. Britský štatistický úrad v stredu informoval, že miera nezamestnanosti v krajine za obdobie marca až mája oproti predošlému trojmesačnému obdobiu klesla o 0,2 percentuálneho bodu na 4,5 percenta. Dostala sa tak najnižšie od roku 1975.

Počet nezamestnaných obyvateľov Británie sa počas marca až mája znížil o 64 tis. na úroveň tesne pod 1,5 milióna. Miera zamestnanosti v krajine medzi ľuďmi vo veku 16 až 64 rokov bola 74,9 percenta, čiže najvyššia od roku 1971, odkedy má štatistický úrad k dispozícii porovnateľné údaje. Pozitívna správa o vývoji na trhu práce kontrastuje s údajmi, ktoré ukazujú, že britská ekonomika sa spomaľuje. V prvom štvrťroku hospodárstvo Británie medzikvartálne posilnilo o 0,2 percenta. Bol to najslabší rast v rámci hlavných priemyselných ekonomík združených v organizácii G7.

Britský štatistický úrad zároveň v stredu informoval, že priemerná týždenná mzda v krajine počas marca až mája vrátane odmien medziročne stúpla o 1,8 percenta a priemerná mzda bez odmien sa zvýšila o 2 percentá. Rast priemernej mzdy v Británii vrátane odmien aj jej rast bez zahrnutia odmien bol však nižší ako inflácia, čo znamená, že životná úroveň v krajine klesá. Po úprave o infláciu priemerná týždenná mzda vrátane odmien počas marca až mája medziročne klesla o 0,7 percenta a bez zahrnutia odmien sa znížila o 0,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy