České spotrebiteľské ceny v júni medzimesačne stagnovali

Tempo medziročnej inflácie v krajine sa v júni oproti máju spomalilo o 0,1 percentuálneho bodu na 2,3 %.

České spotrebiteľské ceny sa v júni medzimesačne nezmenili. Zvýšenie cien v segmente rekreácia a kultúra a v segmente potraviny a nealkoholické nápoje totiž vykompenzoval pokles cien v doprave a zlacnenie odevov a obuvi. Medziročná inflácia v krajine bola v júni na úrovni 2,3 percenta, čiže v porovnaní s májom oslabila o 0,1 percentuálneho bodu. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačný rast cien v segmente rekreácia a kultúra spôsobilo zdraženie dovoleniek s komplexnými službami o 4,1 percenta. V segmente potravín zdraželi jogurty (6,1 %), mlieko (2,8 %), mäso (0,6 %) a maslo (12 %). V segmente dopravy pôsobilo to, že už štvrtý mesiac pokračoval pokles cien pohonných hmôt, ktoré v júni zlacneli o 1,9 percenta. Ceny odevov klesli o 1,7 percenta a obuv zlacnela o 0,8 percenta. Tovary celkovo medzimesačne zlacneli o 0,2 percenta, ale ceny služieb sa zvýšili o 0,4 percenta.

Na medziročné zvyšovanie celkovej cenovej hladiny mali v ČR v júni najväčší vplyv ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré stúpli o 5,4 percenta. Ceny odevov po májovom raste o 0,2 percenta v júni oslabili o 0,5 percenta a medziročný rast cien obuvi sa spomalil na 3,5 percenta z májových 4,3 percenta. Bytové vybavenie a zariadenie domácností zlacnelo o 0,4 percenta a ceny mobilných telefónov klesli o 14,1 percenta. Celkovo tovary medziročne zdraželi o 2 percentá a ceny služieb sa zvýšili o 3,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy