Spotrebiteľské aj výrobné ceny v Číne v júni rástli stabilným tempom

Spotrebiteľské aj výrobné ceny v Číne v júni rástli stabilným tempom. Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré dnes zverejnil čínsky štatistický úrad.
Podľa štatistík medziročná miera inflácie v druhej najväčšej svetovej ekonomike zostala v júni na májovej úrovni 1,5 %. Analytici však očakávali, že sa jej rast aspoň mierne zrýchli na 1,6 %.
Štatistiky ukázali, že ceny potravín v Číne v júni klesli o 1,2 %, čo je spomalenie po ich znížení o 1,6 % v máji. A ceny nepotravinárskych produktov v sledovanom období vzrástli o 2,2 %. To je tiež menej ako mesiac predtým, keď sa zvýšili o 2,3 %.
Za celý 1. polrok dosiahla priemerná inflácia 1,4 %, uviedli štatistici. Vláda v Pekingu si pritom dala za cieľ dosiahnuť tento rok infláciu zhruba na úrovni 3 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Číne v júni klesli už druhý mesiac po sebe, a to o 0,2 % po májovom znížení o 0,1 %.
Štatistický úrad dnes zverejnil aj separátnu správu o vývoji cien hotových výrobkov, ktoré sa v júni zvýšili medziročne o 5,5 %, rovnako ako v máji.
A medzimesačne ceny produktov, ktoré v júni opustili brány tovární, klesli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy