Príjmy spotrebiteľov v USA v máji vzrástli viac ako výdavky

Príjmy amerických domácností minulý mesiac "zdravo" rástli, ale ich výdavky sa napriek tomu veľmi nezvýšili.

Príjmy amerických domácností minulý mesiac „zdravo“ rástli, ale ich výdavky sa napriek tomu veľmi nezvýšili. Výdavky spotrebiteľov sú pritom kľúčové pre ďalší vývoj ekonomiky USA.
Podľa údajov amerického ministerstva obchodu v máji vzrástli osobné príjmy Američanov o 0,4 % po 0,3-% zvýšení v apríli.
Spotrebiteľské výdavky v USA však minulý mesiac stúpli len o 0,1 %, zatiaľ čo v apríli a v marci vzrástli zhodne o 0,4 %.
Príjem domácností po zdanení sa pritom v sledovanom období zvýšil o 0,6 %, najstrmšie od decembra 2012. Rozdiel medzi májovým nárastom príjmov a výdavkov signalizuje, že Američania si odložili viac peňazí bokom. Svedčí o tom aj májové tempo rastu úspor, ktoré dosiahlo 5,5 % a bolo najvyššie od septembra 2016.
Ekonómovia pozorne sledujú spotrebiteľské výdavky, pretože tvoria približne 70 % ekonomickej aktivity USA.
Za prvé tri mesiace tohto roka sa spotrebiteľské výdavky v Spojených štátoch zvýšili len o 1,1 %, najpomalšie od 2. štvrťroka 2013. A to je jeden z dôvodov, prečo americké hospodárstvo dosiahlo v 1. kvartáli len slabý rast, medziročne o 1,4 %.
Analytici očakávajú, že v tomto, 2. štvrťroku sa výdavky spotrebiteľov v USA zvýšia viac.
Prezident Donald Trump sa zaviazal, že americká ekonomika pod jeho vedením zrýchli a dosiahne v priemere 3-% rast. Ale väčšina odborníkov je v tomto smere skeptická, vzhľadom na starnutie pracovnej sily v USA a neuspokojivý rast produktivity.

Súvisiace články

Aktuálne správy