Deficit rozpočtu Francúzska možno desiaty rok zostane nad úrovňou 3 % HDP

Podľa francúzskeho národného audítorského úradu deficit rozpočtu by mohol v tomto roku dosiahnuť 3,2 % hrubého domáceho produktu namiesto prognózovaných 2,8 %.

Deficit štátneho rozpočtu Francúzska by mohol za tento rok byť nad úrovňou 3 percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je podľa pravidiel Európskej únie maximálne prípustná hranica. Rozpočtový deficit nad úrovňou 3 percentá HDP by tak krajina mala už desiaty rok po sebe. Konštatoval to francúzsky národný audítorský úrad v správe, ktorú zverejnil vo štvrtok. Podľa úradu deficit francúzskeho rozpočtu by mohol v tomto roku dosiahnuť úroveň 3,2 percenta HDP namiesto prognózovaných 2,8 percenta HDP.

Úrad poukázal na „falošnosť“ pri vlaňajšej príprave rozpočtu, z dielne bývalej vlády socialistického prezidenta Francoisa Hollandea. Podľa audítorského úradu sa „prognóza príjmov javí ako nadhodnotená a výdavky ako jasne podhodnotené“. Očakáva sa, že vláda nového prezidenta Emmanuela Macrona ohlási škrty v rozpočte s cieľom korigovať situáciu. Minister financií Bruno Le Maire však tento týždeň vylúčil akékoľvek zvýšenie daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy