Švajčiarska ekonomika porastie tento rok pomalšie, než sa čakalo

Švajčiarska ekonomika tento rok zrejme porastie pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo. Švajčiarsky štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti SECO znížil svoju prognózu rastu domácej ekonomiky.

Švajčiarska ekonomika tento rok zrejme porastie pomalšie, než sa pôvodne predpokladalo.
Švajčiarsky štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti SECO znížil svoju prognózu rastu domácej ekonomiky. Aktuálne počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,4 % namiesto o 1,6 %. Predpoveď pre rok 2018 zostala na úrovni 1,9 %.
SECO počíta so zrýchlením ekonomiky v najbližších kvartáloch. Ako dôvody uviedol priaznivé vyhliadky globálnej ekonomiky a pozitívne predstihové indikátory.
Očakáva sa, že v tomto aj v budúcom roku bude základným pilierom rastu domáci dopyt. Po utlmenom vývoji v rokoch 2015 a 2016 sa teraz počíta so zrýchlením rastu spotreby. SECO tiež prognózuje zvýšenie dynamiky investícií v stavebníctve vďaka nízkym úrokovým sadzbám a pretrvávajúcemu vysokému dopytu po nehnuteľnostiach.
Zahraničný obchod by mal v rokoch 2017 a 2018 pokračovať v miernom raste, pričom obchodná bilancia by mala mať pozitívny príspevok k HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy