Cena zlata v piatok vzrástla o 0,8 %

Ceny zlata v piatok (2. 6.) vzrástli a zvýšili týždenné zisky. Dôvodom bola správa z amerického trhu práce, ktorá sklamala očakávania a vzbudila špekulácie, že menová politika v USA sa môže sprísňovať pomalšie, než sa očakávalo.
Vo všeobecnosti sa počíta s tým, že americká centrálna banka (Fed) zvýši úrokové sadzby v júni. Ďalšie sprísňovanie potom však môže byť pomalšie, ak bude Fed čakať na signály opätovného oživenia trhu práce.
Tempo tvorby pracovných miest v USA sa v máji nečakane prudko spomalilo. Zamestnávatelia v USA vytvorili v máji len 132.000 nových pracovných miest, uviedlo v piatok americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s vytvorením až 182.000 nových miest. Ministerstvo tiež revidovalo údaje za apríl a marec. Počas týchto dvoch mesiacov vzniklo o 66.000 pracovných miest menej, než sa pôvodne predpokladalo.
Augustový kontrakt na zlato si v piatok pripísal 10,10 USD alebo 0,8 % a uzavrel obchodovanie na úrovni 1280,20 USD (1141,30 eura) za uncu (31,1 gramu). Za celý uplynulý týždeň cena zlata vzrástla o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy