India prišla o pozíciu najrýchlejšie rastúcej svetovej ekonomiky

India prišla o pozíciu najrýchlejšie rastúcej svetovej ekonomiky. Na základe dnes zverejnených údajov o vývoji ekonomiky za 4. kvartál finančného roka 2016/2017 (január – marec) bol rast výrazne slabší než v prípade Číny za rovnaké obdobie. V kvartáli od októbra do konca decembra bola pozícia týchto dvoch štátov presne opačná.
Indický štatistický úrad dnes oznámil, že ekonomika Indie vzrástla vo 4. kvartáli 2016/2017 medziročne o 6,1 %. To predstavuje výrazné spomalenie rastu oproti vývoju v predchádzajúcom kvartáli, keď medziročný rast dosiahol 7 %. Pod výrazné spomalenie rastu sa podpísalo rozhodnutie indickej vlády na jeseň minulého roka zrušiť bankovky s najvyššou nominálnou hodnotou.
India tak prišla o pozíciu najrýchlejšie rastúcej významnej ekonomiky na svete, keďže Čína zaznamenala v období január – marec medziročný rast na úrovni 6,9 %. Výsledok prekvapil aj ekonómov, ktorí počítali s tým, že indická ekonomika zaznamená zrýchlenie rastu na 7,1 %.
Z pohľadu celého roka si ale India ešte stále udržala prvé miesto. Za finančný rok 2016/2017 (apríl – marec) totiž indická ekonomika zaznamenala rast na úrovni 7,1 %. Čínska ekonomika za rok 2016 vzrástla o 6,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy