Júnové zasadnutia: Stretnutie centrálnych bánk pravdepodobne prinesie posun od extrémnej opatrnosti

, Fidelity Foto: TASR/AP

Júnové stretnutia nespustia koordinovanejší cyklus sprísňovania politiky centrálnych bánk: Federálny rezervný systém v júni pristúpi k zvýšeniu sadzieb a do konca roka zostane bez ďalších zmien. ECB upustí od extrémnej umiernenosti, ale kvantitatívne uvoľňovanie zatiaľ zostane nedotknuté

Jún je pre globálnu monetárnu politiku dôležitým mesiacom, keďže FED aj ECB by mali odhaliť svoje postoje ohľadom zrušenia akomodatívnej menovej politiky. Avšak aj napriek tomu, že sa o sprísňovaní politiky veľa hovorí, centrálne banky sa nakoniec môžu ukázať menej umiernené ako mnohí očakávajú, čo znova zdôrazní ťažkosti, ktoré odstúpenie od extrémnej akomodácie po ôsmych rokoch po finančnej kríze môže spôsobiť.

Fed: oportunistické zvyšovanie sadzieb

Myslím, že júnové zvyšovanie Fed-u bude pravdepodobne posledným na rok 2017. Ľahké finančné podmienky tento rok Fed povzbudili, ale ekonomika evidentne nespolupracovala. Slabá spotreba začína byť viditeľnejšia vďaka vznikajúcim nepriaznivým vplyvom zo záporného rastu miezd v reálnych podmienkach, v spojení s klesajúcou cenovou dostupnosťou bývania a prísnejšími úverovými normami. A zatiaľ čo investovanie sa konečne začína rozbiehať po tom, ako bolo mnoho kvartálov pribrzdené, ešte musí vykompenzovať ochabujúcu spotrebu.

Inflačný výhľad zároveň zostáva slabý, keďže zvyšovanie cien komodít z rovnice vypadáva. Zatiaľ čo jadrová inflácia by sa v najbližších mesiacoch mala zrýchliť, vo Fed-e to nepravdepodobne vyvolá obavy. Napnutejší trh práce by konečne mohol vyvolať vzostupný tlak na rast miezd, ale relatívne plochý sklon Phillipsovej krivky v tejto fáze cyklu naznačuje, že zrýchľovanie bude veľmi pozvoľné.

Je ťažké predpovedať, čo môže vyvolať výrazné oživenie rastu USA z miernej úrovne, na ktorej sa nachádza v súčasnosti. Vzhľadom na  vysokú mieru neistoty ohľadom Trumpovej domácej agendy sa nádeje na daňovú reformu a výdavky na infraštruktúru zatiaľ vytrácajú – každopádne, podpora rastu vyplývajúca z Trumpovho fiškálneho stimulu podľa mňa nikdy nebola príbehom na tento rok. Môže to byť faktorom pre rok 2018, ale ak to bude mať za následok vyššiu infláciu, Fed si už nebude môcť dovoliť byť umiernený, čo by potenciálne mohlo predčasne ukončiť súčasnú expanziu.

ECB: opatrná zmena postoja

Ekonomika eurozóny zažíva svoje najsilnejšie obdobie rastu od čias krízy štátneho dlhu, pričom synchronizovaná podstata oživenia je dobrým indikátorom jej odolnosti. Toto je dobrý rámec na to, aby ECB začala sťahovať niektoré prvky zo svojej mimoriadne akomodatívnej politiky. Avšak súčasné oživenie zásadne závisí na podpore ECB a keďže globálny cyklus už dosiahol vrchol, ECB nebude mať naponáhlo.

Júnové stretnutie pravdepodobne prinesie posun od extrémnej opatrnosti – pravdepodobne prostredníctvom zmien výhľadu menovej politiky, v súlade s najnovšími správami od niektorých členov rady ECB. Akékoľvek podrobnosti o postupnom znižovaní sa pravdepodobne objavia ku koncu roka – ale bude to pravdepodobne pomalšie ako je konsenzus a naďalej to bude podmienené silou Eura. Trhy by tiež mali hľadať náznaky postupného znižovania kvantitatívneho uvoľňovania, ale myslím si, že ECB ešte nie je pripravená urobiť toto rozhodnutie – to bude príbehom na budúci rok.

Autorkou e Anna Stupnytska, globálna ekonómka, Fidelity International.

Súvisiace články

Aktuálne správy