Verejnému obstarávaniu vlani dominovala zákazka na obchvat Bratislavy

Vygenerovala najväčšieho obstarávateľa - Ministerstvo dopravy a výstavby SR i najúspešnejšieho uchádzača podľa objemu zmluvnej hodnoty (takmer 1,9 mld. eur). Tým bola koncesionárska spoločnosť Zero Bypass Limited.

Verejnému obstarávaniu v roku 2016 dominovala zákazka na vybudovanie nultého obchvatu Bratislavy. Vygenerovala najväčšieho obstarávateľa – Ministerstvo dopravy a výstavby SR i najväčšieho úspešného uchádzača podľa objemu zmluvnej hodnoty (takmer 1,9 mld. eur). Tým bola koncesionárska spoločnosť Zero Bypass Limited so sídlom v Londýne. Ide o jediného mimoslovenského uchádzača v najväčších desiatich zadaných zákazkách.

Vyplýva to z rebríčka TOP 10 verejných obstarávateľov a úspešných uchádzačov, ktorý na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie vypracovala spoločnosť Otidea.

„Na druhom mieste medzi obstarávateľmi bola Národná diaľničná spoločnosť, najmä vďaka úsekom diaľnic D1 Budimír – Bidovce a D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec. Za posledných päť rokov nechýbali ani raz medzi najväčšími piatimi obstarávateľmi Železnice Slovenskej republiky, minulý rok boli tretie,“ informovala v stredu manažérka vzdelávania spoločnosti Otidea Monika Svinčáková.

Ďalší v poradí bol Nitriansky samosprávny kraj, ktorý obstarával dodávateľa pravidelnej prímestskej autobusovej dopravy s predpokladanou hodnotou zákazky 501 mil. eur. Jediný uchádzač, spoločnosti Arriva Nové Zámky, a. s. a Arriva Nitra, a. s., ponúkol cenu o takmer 200 mil. eur nižšiu. Táto skupina dodávateľov je súčasne tretí najväčší uchádzač vo verejnom obstarávaní v minulom roku podľa zmluvnej hodnoty.

„Na druhom mieste (medzi uchádzačmi) bolo Združenie Nimnica. To uspelo v zákazke na modernizáciu železničnej trate medzi Púchovom a Žilinou spomedzi piatich ponúk. Štvrté bolo konzorcium Strabag, s.r.o., Porr, s.r.o. a Hochtief CZ, a.s. ako dodávateľ diaľničného úseku D3 Čadca – Svrčinovec, kde bola zmluvná hodnota o 20 percent vyššia, ako predpokladaná hodnota zákazky, priblížila Svinčáková. Piata je spoločnosť Skanska SK, a.s., realizujúca výstavbu úseku D1 Budimír – Bidovce. Jej ponuka bola o šesť percent nižšia ako pôvodne predkladaná hodnota zákazky.

Spoločnosť Otidea s. r. o. sa špecializuje na odborné vzdelávanie v oblasti verejného obstarávania. Okrem otvorených kurzov, vzdelávania na mieru a poradenstva vo verejnom obstarávaní sa venuje aj organizovaniu konferencií a prieskumov venovaným aktuálnym otázkam v oblasti verejného obstarávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy